Srovnávání s nacismem musí přestat, ohradila se Merkelová proti výrokům Erdogana

Prohlášení tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který obvinil kancléřku Angelu Merkelovou z nacistických praktik, následují v Německu rozhořčené reakce. Za nepřijatelná označila jeho slova německá vládní mluvčí Ulrike Demmerová. Kancléřky se zastal i generální tajemník její Křesťanskodemokratické unie (CDU) Peter Tauber. Sama Merkelová při návštěvě veletrhu v Hannoveru uvedla, že srovnávání s nacismem musí přestat.

„Srovnávání s nacismem musí přestat. Není možné dopustit, že padne každé tabu, aniž by se bral ohled na oběti nacionálněsocialistického režimu,“ tlumočil vyjádření Merkelové na Twitteru její mluvčí Steffen Seibert.

„Jakákoli nacistická přirovnání jsou nepřijatelná,“ řekla Demmerová a zdůraznila, že je na Turecku, aby zmírnilo svou ostrou rétoriku a zabránilo poškozování vzájemných vztahů. Šéf kanceláře Merkelové Peter Altmaier zase prohlásil, že Německo bude svou čest hájit.

Tauber v rozhovoru s televizí N24 označil Erdoganova slova „za skutečnou nestoudnost“. „My si můžeme dovolit být pobouřeni, dupnout si a bránit se, ale kancléřka musí bránit zájmy naší země,“ uvedl Tauber.

Recep Tayyip Erdogan
Zdroj: Reuters

Poslankyně CDU Cemile Giousoufová, jejíž rodiče tureckého původu přišli do Německa z Řecka, prohlásila, že „Erdoganova sprostá nařčení na tureckou komunitu v zemi dojem neudělají“.

„Právě naopak, mnozí vnímají nestoudnou nevraživost jako trapnou. Škodíte obrazu německých Turků a našemu soužití,“ vzkázala Erdoganovi. „Pokud Erdoganovi ještě nějaká slušnost zbyla, tak se naší kancléřce omluví,“ dodala.

Už o víkendu se proti výrokům Erdogana ohradil šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel. Kontaktoval svého tureckého kolegu Mevlüta Cavusoglua s tím, že „šokující“ prezidentova slova „překročila meze“. „Jsme tolerantní, ale nejsme hlupáci,“ řekl Gabriel německému deníku Passauer Neue Presse.

Za Merkelovou se postavil i nový předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. „Erdogan nepřijatelně zaútočil na demokratickou zemi, která zaručuje všechna základní práva,“ napsal na Twitteru.

Turci mají podle tamního vicepremiéra obavy o Evropu

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmus řekl, že turečtí politici používají termíny jako fašismus, protože jsou znepokojeni tím, jaká budoucnost čeká jejich evropské přátele, a doufají, že si Evropané vzpomenou na svou krvavou historii a nespadnou do pasti nacismu. Evropa by prý měla přijmout opatření proti rasismu.

Také prohlásil, že je „proti zdravému rozumu“ bránit tureckým ministrům organizovat masová agitační shromáždění. Zároveň označil za zcela nepřijatelné, že v Německu jsou naopak povoleny demonstrace exilových Kurdů. Asi 30 tisíc jich o víkendu manifestovalo ve Frankfurtu mimo jiné za propuštění vůdce separatistické Strany kurdských pracujících (PKK) Abdullaha Öcalana. Podle Kurtulmuse tím Německo také narušuje přátelství s Tureckem.

Kurtulmus se také vrátil k výrokům šéfa německé rozvědky Bruna Kahla, který zpochybnil tvrzení Ankary, že za zmařeným loňským pokusem o puč části turecké armády je islámský duchovní Fethullah Gülen. I to označil za nepřijatelné a prohlásil, že jde o další krok potvrzující „protiturecký postoj“.

Vyjádřil také hlubokou nespokojenost nad tím, jak se německé noviny v poslední době intenzivně věnují Turecku. „Tak velké množství titulků o Turecku“ označil za vměšování se do tureckých vnitřních záležitostí.

Prudké zhoršení vztahů s Ankarou nastalo poté, co německé úřady stejně jako Nizozemsko znemožnily agitovat tureckým ministrům na svém území před dubnovým referendem o posílení Erdoganových pravomocí.