Ruský soud zakázal klip s Pussy Riot - ale jak zákaz prosadí?

Moskva – Moskevský obvodní soud postavil mimo zákon veškeré záběry znázorňující scénu z kostela Krista Spasitele v Moskvě, kde pět členek skupiny Pussy Riot „punkovou modlitbou“ protestovalo proti prezidentu Vladimiru Putinovi a vlivu církve na ruskou politiku. Kdo je autorem záběrů, není přitom dodnes jasné. Tři členky punkové skupiny se za happening ocitly před soudem; jedna byla podmínečně propuštěna, dvě si v sibiřských věznicích odpykávají dva roky vězení. Dvěma dalším dívkám se podařilo uniknout a jejich totožnost policie nezjistila.

Soud vyhověl žádosti prokuratury a označil videoklip za extremistický. Podle verdiktu soudkyně Mariny Musinovičové musejí být zablokovány všechny servery, kde jsou soubory se záznamem akce Pussy Riot uloženy. Jak to má být provedeno, soud neuvádí. Podle internetových expertů je takový příkaz prakticky neproveditelný, protože ruští uživatelé si budou moci klip prohlédnout na kterémkoli zahraničním serveru. Tam pravomoc ruské justice nedosahuje a zahraniční servery se jí těžko dobrovolně podřídí.

Na serveru YouTube si slavný klip Pussy Riot prohlédlo už 2,4 milionu uživatelů. Ruská odbočka společnosti Google oznámila, že rozhodnutí o jeho osudu nepadne dřív, než obdrží oficiální soudní výrok. O dalších krocích pak rozhodne americká centrála Googlu.

Rozhodnutí nařizující odstranění záběrů je nepravomocné, během tří dnů je možné se proti němu odvolat. Kdo by měl odvolání podat, ale advokátům není jasné. Členky Pussy Riot účastnicemi procesu nebyly, protože soudu se nepodařilo prokázat jejich podíl na výrobě osudného klipu. Soud svým verdiktem zakázal nejen skandální vystoupení v chrámu Krista Spasitele, ale i další videa Pussy Riot, která v ruské společnosti vyvolala v některých případech nesouhlas a odpor, v jiných pobavení a sympatie. Kterých klipů se zákaz konkrétně týká, ale soud neoznámil.