„V bouři neopustím loď.“ Juppé podpořil Fillona v prezidentské kandidatuře

Bývalý francouzský premiér Alain Juppé podpořil prezidentského kandidáta pravicové strany Republikáni Francoise Fillona navzdory skandálu, jemuž Fillon čelí. Juppé dříve svého spolustraníka kritizoval za neústupnost a rozhodnutí jít do krajnosti, nyní ale na Twitteru napsal, že „v bouři neopustí loď, ačkoli je jen prostý pasažér“.

Fillon čelí od ledna podezření, že jeho manželka neoprávněně pobírala peníze jako parlamentní asistentka. Od té doby jeho preference v průzkumech nepřestávají klesat. Jeho odstoupení z kampaně chce podle jedné ankety 70 procent lidí, ale Fillon to odmítá.

Favoritem voleb je Macron

Roli hlavního favorita voleb posiluje centrista Emmanuel Macron. Podle nejnovějšího průzkumu, jehož výsledky byly zveřejněny ve čtvrtek, by měl nově vyhrát i první kolo 23. dubna, což se zatím předvídalo šéfce krajní pravice Marine Le Penové. Ta by nyní do rozhodujícího duelu 7. května postoupila těsně druhá a nakonec prohrála jasným rozdílem hlasů.

Fillon, který byl dlouho favoritem voleb, má podle ankety agentury Harris Interaktive vypadnout z volebního boje už v prvním kole. O Juppém, jehož Fillon porazil v listopadu v primárkách pravice, se spekulovalo jako o možném kandidátovi místo Fillona, dlouholetý starosta Bordeaux to ale v pondělí odmítl.

Francouzské prezidentské volby
Zdroj: ČT24