Dva Malajsijci pracující pro OSN opustili po zákazu Severní Koreu

Dva malajsijští zaměstnanci OSN dostali možnost opustit Severní Koreu. Na území KLDR zůstali uvězněni kvůli diplomatickému sporu mezi oběma zeměmi. Dalších devět Malajsijců v Severní Koreji setrvává. Spor mezi Kuala Lumpurem a Pchjongjangem vznikl poté, co byl 13. února v Malajsii zavražděn bratr severokorejského vůdce. KLDR následně uvedla, že dočasně zakázala občanům Malajsie opouštět její území, a Malajsie vzápětí odpověděla stejným zákazem.

Dva Malajsijci, kteří pracují pro Světový program pro výživu (WFP), ve čtvrtek opustili Severní Koreu, sdělila OSN. Oba byli letecky přepraveni do čínské metropole Pekingu. V Severní Koreji dále zůstává devět Malajsijců, tři z nich jsou zaměstnanci malajsijského velvyslanectví a ostatní jsou členové jejich rodin, napsala agentura AP.

Malajsijský premiér Najib Razak prohlásil, že Severní Korea se zaručila za bezpečnost malajsijských občanů v KLDR. „Mohou se věnovat svým každodenním aktivitám, pouze nesmějí opustit zemi,“ řekl.

V Malajsii je odhadem tisíc Severokorejců. Malajsie byla až do vypuknutí sporu mezi oběma zeměmi jedním z mála států světa, kam občané KLDR mohli cestovat bez víza, připomněla agentura AP.

Bratr severokorejského diktátora Kim Čong-nam byl zabit na letišti v Kuala Lumpuru. Podle malajsijských vyšetřovatelů vraždu spáchaly dvě ženy, které mu na obličej nastříkaly bojový nervový plyn VX. Ze zosnování vraždy jsou podezřelé severokorejské tajné služby.

Severní Korea jakýkoli podíl na vraždě odmítá. Nepotvrdila zatím ani to, že mrtvým je bratr diktátora Kim Čong-una.