Kopal za Tuskovu stranu, po příklonu ke konzervativcům ho teď může nahradit

Jacek Saryusz-Wolski je novým kandidátem Polska na vedení unijních summitů. I s jeho osobní pomocí Polsko před lety hladce vstoupilo do EU, nyní má nominaci od strany, která nemá s Bruselem nejlepší vztahy. Dlouholetý člen Občanské platformy se musel ze strany poroučet, má totiž nahradit jejího nejznámějšího představitele Donalda Tuska.

Saryusz-Wolski není členem polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského. Od nástupu Kaczyńského PiS k moci ale podle médií usiloval o sblížení s touto konzervativní stranou.

Osmašedesátiletý Saryusz-Wolski je členem Evropského parlamentu nepřetržitě od roku 2004. V Evropské lidové straně – nejsilnější europarlamentní frakci – působil jako místopředseda.

Krátce poté, co se v sobotu objevila zpráva o jeho vládní nominaci, Tuskova Občanská platforma rozhodla o vyloučení ze strany. Právě vůči OP se Sariusz-Wolski v posledních měsících několikrát distancoval. Například chyběl v europarlamentu, když poslanci schvalovali usnesení o polské vládě a jejích kontroverzních krocích.

O tom, zda Tusk ve funkci setrvá, by se mělo ve čtvrtek rozhodnout na schůzce šéfů států a vlád osmadvacítky. Summit o věci rozhoduje kvalifikovanou většinou, Tuskovo pokračování je tedy pravděpodobné. Dosud ale byli „unijní prezidenti“, tedy Herman Van Rompuy i Tusk, ve funkci potvrzeni jednomyslně.

Současný návrh polské vlády zřejmě podpoří kromě ní jen Maďarsko. Všechny ostatní státy by měly souhlasit s Tuskovým pokračováním. Za současného představitele se přimlouval také český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Zkušený europoslanec Saryusz-Wolski je vystudovaným ekonomem. Podílel se na rozhovorech o přístupu Polska do EU jakožto tajemník Evropského výboru pro integraci. V červnu 2004 byl zvolen do Evropského parlamentu za Občanskou platformu.

Od července 2004 do ledna 2007 působil jako místopředseda Evropského parlamentu. Následně vedl dva a půl roku vlivný výbor pro zahraniční záležitosti. Jeho doménou přitom byla hlavně východní politika – ostatně právě on byl jedním z propagátorů vzniku tzv. Východního partnerství, tedy útvaru pro spolupráci EU se 6 státy: Arménií, Ázerbájdžánem, Běloruskem, Gruzií, Moldavskem a Ukrajinou.

Saryusz-Wolski byl také jedním z politiků, kteří ještě před vypuknutím ukrajinské krize zpochybňovali závazek prezidenta Janukovyče uzavřít s EU asociační dohodu. Dlouhodobě se právě ukrajinskému konfliktu věnuje na půdě europarlamentu.

Narodil se 19. září 1948 v Lodži. Vystudoval ekonomii na Lodžské univerzitě a od roku 1970 tam přednášel o tehdejších Evropských společenstvích (předchůdce EU). V 80. a 90. letech vedl na této univerzitě Středisko pro evropská studia.