Republikáni Trumpovi nepovolí realizovat všechny sliby, říká jejich zástupce v zahraničí

S povděkem kvitoval Ciaran Seamus Kelly, místopředseda Republicans Overseas, projev Donalda Trumpa v Kongresu. Upozornil ale na to, že není jisté, kolik z přednesených slibů bude šéf Bílého domu schopný realizovat v rámci týmové spolupráce republikánů s Kongresem. „ A nakolik je to proto, že ho nutí, aby vystupoval mírněji než v prvních šesti týdnech,“ přiznal Kelly v Událostech, komentářích. Republicans Overseas je politická organizace pro Američany žijící v zahraničí.

„Pochybuji o něm i o jeho politických rozhodnutích. Nemyslím si, že by republikáni v Kongresu dokázali tolerovat to, že by realizoval všechny své volební sliby,“ domnívá se Ciaran Seamus Kelly.

Průměrní republikáni jsou ale podle něj pořád opatrně optimističtí a plní naděje, že se Trumpovi sliby naplnit podaří. „Chtějí vidět, že se ty sliby opravdu naplní a jsou velmi frustrovaní z toho, že je republikánské prezidentství, republikánský Kongres, a přesto se nezdá, že by příliš realizovali svoje programy. Zatím prakticky nic z těch slibů vůbec nebylo adoptováno v Kongresu k dnešnímu dni,“ podotkl Kelly. 

Podpora republikánů je podle místopředsedy organizace Republicans Overseas nezbytná například pro Trumpův plán na stavbu zdi na hranici s Mexikem i pro další sliby. „Potřebuje, aby republikáni dokázali realizovat jeho zahraniční politiku, jeho obchodní politiku a zatím se zdá, že oni dupli na brzdu, zejména u jeho největšího slibu, kterým bylo zrušit takzvanou Obamacare.“ 

Podívejte se na celý rozhovor s Ciaranem Seamusem Kellym:

Místopředseda Republicans Overseas hodnotí Trumpův projev (zdroj: ČT24)

Kelly totiž upozornil, že „pokud chtějí Obamacare zrušit, tak čtvrtina lidí, kteří volili Trumpa v Ohiu, v Pensylvánii, ve Virginii, přijde o své zdravotní pojištění. A já si nemyslím, že by se jim to líbilo. (…) Republikáni budou nuceni zajistit nějakou možnost, nebudou to moci jenom zavřít a zakázat,“ dodal místopředseda.

Trump si uvědomil, že pokud chce být úspěšný, musí být trochu inkluzivní, konstatoval Kelly. „Musí oslovovat všechny Američany, nejenom ty, kteří ho podporují. A také si myslím, že v tom projevu neměl žádnou konzistentní teorii. V roce 2001 George Bush mladší slíbil nižší daně. V roce 2009 prezident Obama slíbil program obnovy, ale nic takového, nějakou koherentní teorii jsme od Trumpa neslyšeli,“ uzavřel.