Tisíce lidí si v centru Moskvy připomněly zavražděného Němcova

Tisíce lidí si v Moskvě připomněly druhé výročí vraždy opozičního politika Borise Němcova. Úřady povoleného pochodu se podle různých zdrojů účastnilo pět až několik desítek tisíc lidí. Někteří z nich měli protivládní transparenty a provolávali protivládní hesla, policie ale nemusela řešit žádné vážné incidenty.

Účastníci se sešli na Puškinově náměstí, odkud se vydali na Sacharovovův prospekt. Byli mezi nimi například expremiér a opoziční politik Michail Kasjanov, zakladatel politické strany Jabloko Grigorij Javlinskij či v současnosti zřejmě nevýraznější osobnost ruské opozice Alexej Navalnyj. 

Policie odhadla počet účastníků na přibližně pět tisíc lidí, šéfredaktor rozhlasové stanice Echo Moskvy Alexej Venediktov uvedl na svém twitterovém účtu, že se do akce zapojilo 15 200 lidí.

Kasjanov odhadl přibližný počet účastníků na několik desítek tisíc. Pořadatelé už dříve oznámili úřadům, že očekávali až třicet tisíc lidí. Po shromáždění na Sacharovově prospektu se lidé rozešli, jen část se ještě vydala položit květiny na místo, kde byl Němcov zavražděn.

„Sešli jsme se tady, abychom žádali postavení vrahů Borise Němcova před soud, nejen vykonavatelů, ale i osnovatelů a těch, kteří si zločin objednali,“ řekl podle agentury Reuters opoziční aktivista Ilja Jašin, který byl jedním z organizátorů pochodu. „Sešli jsme se také proto, abychom požadovali politické reformy a propuštění politických vězňů,“ dodal.

Ilja Jašin z opozičního hnutí Solidarita
Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin

Někteří demonstranti nesli ruské vlajky či loga opozičních politických stran a hnutí, mezi nimi i logo strany PARNAS, jejíž byl Němcov členem. Další si přinesli podobizny zavražděného politika a slogany „Válka s Ukrajinou je Putinův zločin,“ „Síla je v pravdě a pravda je s námi“ či „Naší výhodou oproti úřadům je poctivost.“ Účastníci také vykřikovali hesla „Svoboda pro politické vězně!“, „Rusko bez Putina“ nebo „Putin je válka!“.

Třiašedesátiletý moskevský důchodce Jurij Konstantinov řekl stanici RFE/RL, že účast na pochodu vnímá jako svou občanskou povinnost. Je ale skeptický, jestli bude mít akce pozitivní dopad na opozici.

„Nevidím žádný zvláštní důvod k naději. Ale člověk má povinnost postavit se za to, čemu věří. Nevím, co z toho bude. Zdá se, že celý svět se vyvíjí špatným směrem.“

Devětapadesátiletý Ibrahim Osmanov přicestoval podle svých slov z Krymu. Stál v desetičlenné skupince, která držela vlajky krymských Tatarů a transparent s nápisem „Zastavte represe na Krymu. Svoboda ukrajinským politickým vězňům.“

„Němcov krymské Tatary vždy podporoval. Přišli jsme, abychom vzdali čest jeho památce,“ řekl Osmanov stanici RFE/RL. 

Policie nemusela řešit žádné vážné incidenty, stejně jako v letech 2015 a 2016, kdy se pochody na Němcovovu památku konaly. Půlhodinové zdržení na počátku způsobily dohady s policií kolem rozvinutí jednoho z transparentů. Menší incident se odehrál ještě před začátkem, když neznámý člověk potřísnil zelenou barvou Kasjanovův obličej.

Aktivisté na akci sbírali podpisy pro petici za pamětní desku, která by Němcova v Moskvě připomínala. Petici hodlají předat vedení města. Doufají také, že se jim prostřednictvím petice podaří přimět úřady, aby přezkoumaly odklizení provizorního památníku na místě Němcovovy vraždy. Považují to za nelegální.

Pochod na Němcovovu památku se konal i v Jaroslavli, kde politik žil a kde byl také poslancem místního parlamentu. Podle agentury TASS se do pochodu zapojilo asi 150 lidí, kteří došli k politikovu domu, aby tam položili květiny. Další pochody či setkání se konaly například v Petrohradě, Nižném Novgorodu nebo Rostově na Donu.

  • Bývalý vicepremiér a hlasitý kritik současného ruského režimu Boris Němcov byl zastřelen šesti ranami do zad v noci z 27. na 28. února 2015, když šel se svou přítelkyní po mostě v centru Moskvy nedaleko Kremlu. Vražda se odehrála před povolenou demonstrací proti Putinově vládě a válce na Ukrajině, která se měla konat 1. března.
  • Než byl Němcov zavražděn, chystal se publikovat důkazy o zapojení ruských ozbrojených sil do bojů na východě Ukrajiny na straně proruských separatistů. Publikaci posléze dokončili a zveřejnili Němcovovi spolupracovníci.
  • Před soudem stanulo v říjnu loňského roku kvůli Němcovově vraždě pět mužů z Čečenska, vinu ale odmítli. Němcovovi příznivci se obávají, že skutečný objednavatel vraždy potrestán nebude. Podle ruské opozice i politikova advokáta vedou stopy k blízkému okolí čečenského vůdce Ramzana Kadyrova.