Němcova uctily v ulicích Moskvy tisíce lidí

Tisíce lidí stále žádají rozkrytí Němcovovy vraždy (zdroj: ČT24)

Výročí kontroverzní smrti ruského opozičního politika Borise Němcova si v centru Moskvy připomnělo přes 7500 lidí. Kromě stále neobjasněné vraždy Putinova kritika chtěli organizátoři upozornit na porušování svobody slova a shromažďování v Rusku. Moskevská radnice zakázala, aby se demonstrace konala přímo na místě politikovy vraždy.

Vyšetřovatelé z vraždy Němcova obvinili pětici Čečenců. Opozice ale požaduje odhalení člověka, který si vraždu objednal. Obvinění muži podle ní jednali přinejmenším s vědomím čečenského vůdce Ramzana Kadyrova.

Už ráno položil na Velkém moskvoreckém mostě, kde byl Němcov loni 27. února zavražděn, věnec americký velvyslanec v Rusku John Tefft. Vyjádřil přitom naději, že „některé ze snů Borise Němcova se v Rusku splní.“

Němcov byl ruským vicepremiérem v letech 1997 až 1998 za prezidenta Borise Jelcina. Po odchodu z parlamentu v roce 2003 pomáhal mimo jiné organizovat pouliční protesty proti režimu prezidenta Vladimira Putina. Za účast na těchto akcích byl několikrát zatčen a uvězněn.

Němcov v březnu 2014 na demonstraci proti politice Kremlu vůči Ukrajině
Zdroj: ČTK/AP/Alexander Zemljaničenko

Kritik Kremlu zemřel před zveřejněním kontroverzní publikace

Pětapadesátiletý Němcov byl zastřelen 27. února na mostě v centru Moskvy nedaleko Kremlu. Opozice z vraždy někdejšího reformního vicepremiéra obviňuje ruské vedení, včetně prezidenta Vladimira Putina. Němcov dlouhodobě Kreml kritizoval, a to i za přístup k ukrajinské krizi.

Než byl zavražděn, chystal se publikovat důkazy o zapojení ruských ozbrojených sil do bojů na východě Ukrajiny na straně proruských separatistů. Publikaci, shrnující dosud známá fakta a podezření, posléze dokončili a zveřejnili Němcovovi spolupracovníci.

Komentátor ČRo: Nemyslím si, že nitky vedou k Putinovi (zdroj: ČT24)