Ze Slovenska utíkají mladí lékaři. Stát je chce udržet studiem zdarma a garancí platu

Slovensko má akutní nedostatek lékařů (zdroj: ČT24)

Lákají je na pronájem bytu nebo ordinace zdarma, i přesto ale na Slovensku zůstavá podle odhadů jen polovina absolventů medicíny. Země tak řeší akutní nedostatek lékařů, především praktiků a pediatrů. Chybějí ale i další. Vláda je chce udržet tím, že za ně zaplatí studia a garantuje jim místo i plat.

Většina absolventů medicíny odchází do soukromých firem nebo do zahraničí ‒ převážně do Česka. Hlavně kvůli nízkým platům i malé šanci na odborný růst.

„Obyvatelstvo stárne, to znamená, že bude v nejbližším období vyžadovat výrazně vyšší zdravotní péči, a nejsme si jistí, jestli ji bude mít kdo poskytovat,“ obává se prezident Slovenské lékařské komory Marian Kollár.

Lékaři zoufale chybí na celém Slovensku. Největší problém mají malá města. Například pediatrii v západoslovenské Skalici, která je spádová až pro 180 tisíc lidí, chvíli hrozilo, že kvůli nedostatku lékařů neobsadí služby.

„Tato krizová situace zasáhne do všech regionů, protože rodiče budou mít pacienty – své děti a budou hledat řešení,“ říká ředitelka tamní fakultní nemocnice Renáta Kromanová.

„Když pracujete někde, kde vás to nebaví, kde nechcete být, tak tomu i odpovídá ta kvalita práce, takže nemá smysl se do něčeho nutit, protože ten efekt je opačný,“ domnívá se pediatrička Erika Vávriková, která do Skalice přišla z Košic. Děti tam léčí už šestnáct let, její mladší kolegové ale často odcházejí hned po atestaci. 

Bydlení zdarma nestačí, stát garantuje plat

Mladé doktory se do menších měst nedaří nalákat, ani když jim nabízejí pronájem bytu nebo ordinace zdarma. Stát se je proto snaží motivovat - když student slíbí, že zůstane na Slovensku, zaplatí za něj náklady na studium a zajistí místo a plat. Letos to bude první skupina praktiků, kteří chybějí nejvíc.

„Chtěli bychom tento rezidentský program rozšířit i o specializace, momentálně analyzujeme, které odbornosti v jakých regionech chybějí,“ dodává mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová. 

Málo lékařů není jedinou bolestí slovenského zdravotnictví. Třeba průměrná čekací doba v ordinacích se pohybuje okolo tří hodin. Kdo čekat nechce, musí si za objednání na mnoha místech zaplatit.