Němci zatkli salafistu, který měl v bytě chemikálie a součástky pro výbušninu

Německá policie v Dolním Sasku zatkla šestadvacetiletého salafistu, který podle všeho připravoval útok na vojáky či policisty. V jeho bytě se našly chemikálie a elektronické součástky na přípravu výbušniny. Informovala o tom policie ve středoněmeckém Göttingenu.

Mladý Němec z obce Northeim nedaleko Göttingenu při prvním výslechu přiznal, že chtěl policisty nebo vojáky vlákat do pasti, kde by na ně čekala jeho výbušnina.

Muž, který čelí obvinění z přípravy těžkého protistátního činu, je od středy ve vazbě. Vyšetřován je i kvůli dalším trestným činům.

  • Salafisté jsou přívrženci radikálního myšlenkového směru, který prosazuje návrat k raným formám islámu a dodržování přísného islámského práva šaría.
  • Podle Spolkového úřadu pro ochranu ústavy žije v Německu přes 8 tisíc příznivců salafismu.
  • Jejich počet se v posledních letech prudce zvýšil, v roce 2011 jich žily v zemi řádově stovky.

Minulý týden němečtí policisté zasahovali ve městě Chemnitz (Saská Kamenice) poblíž českých hranic. Jednoho muže zadrželi, ale posléze ho propustili. Nepotvrdilo se totiž, že drží výbušniny. Byl ovšem také podezřelý z předávání peněz teroristické organizaci Islámský stát (IS) a pašování lidí.

Pro Chemnitz byla razie druhým protiteroristickým zásahem za posledních několik měsíců. Loni na počátku října se policie pokusila na tamním sídlišti zadržet Syřana Džábira Bakra, který podle vyšetřovatelů chystal teroristický útok v Berlíně.

Syřan ale uprchl a dopaden byl až později v Lipsku. V bytě, kde bydlel, našli kriminalisté 1,5 kilogramu výbušnin. Bakr ve vazbě po několika dnech spáchal sebevraždu.