Policie propustila Syřana zadrženého v Chemnitzu. Podle médií je podezřelý z financování IS

Ve východoněmeckém městě Chemnitz (Saská Kamenice) v pondělí večer zasahovala protiteroristická jednotka. Jednoho muže zadržela, ale posléze jej propustila. Nepotvrdilo se totiž podezření, že drží výbušniny. Panuje ovšem podezření, že předával peníze teroristické organizaci Islámský stát (IS) a pašoval lidi. Píší o tom německá média s odvoláním na informace poskytnuté úřady.

Mužem, kterého v pondělí večer zadržela policie, je Syřan podezřelý z toho, že by mohl mít výbušniny. Domovní prohlídky provedené současně v několika s ním spojovaných bytech ale toto podezření nepotvrdily.

Spolkové státní zastupitelství nicméně podle agentury DPA sdělilo, že existuje podezření, že muž předával peníze lidem z Islámského státu a že je členem této teroristické organizace.

Kromě toho je spojován s pašováním lidí. Podezřelý Syřan podle deníku Bild žije v Chemnitzu už téměř půldruhého roku. Zpravodajská televize N24 zjistila, že muž byl po zadržení propuštěn ještě v noci na úterý. 

Jde o druhý zásah v Chemnitzu během krátké doby

Pro Chemnitz byla razie druhým protiteroristickým zásahem za posledních několik měsíců. Loni na počátku října se policie pokusila na tamním sídlišti zadržet Syřana Džábira Bakra, který podle vyšetřovatelů chystal teroristický útok v Berlíně.

Syřan ale uprchl a dopaden byl až později v Lipsku. V bytě, kde bydlel, našli kriminalisté 1,5 kilogramu výbušnin. Bakr ve vazbě po několika dnech spáchal sebevraždu.