ARD: Uprchlíci v Turecku prodávají své orgány, aby se dostali z tíživé situace

Uprchlíci prodávají své orgány (zdroj: ČT24)

V přepočtu 160 tisíc korun – minimálně takovou hodnotu má lidská ledvina na tureckém černém trhu. Může to ale být i dvojnásobek. Právě k nelegálnímu prodeji vlastních orgánů se uchylují někteří uprchlíci v Turecku, informuje německá televize ARD. Přivádějí je k tomu životní podmínky, mizivé vyhlídky i nedostatek peněz. Odebrané orgány pak většinou míří na Západ nebo do bohatých zemí Perského zálivu.

Zpeněžit své orgány chce i Mohammed, který s malou dcerou utekl z válkou zmítaného Aleppa. Teď žijí v uprchlickém táboře v tureckém Gaziantepu, malá Rima je ale těžce nemocná a potřebuje transplantaci kostní dřeně. 

Od OSN dostává Mohammed podle svých slov v přepočtu ani ne 400 korun na měsíc. Občas něco vydělá příležitostnou prací. Pořád je to ale málo a na léčbu dcery to nestačí. Zpeněžit chce proto své orgány.  „Domnívám se, že každý Syřan by něco takového udělal,“ tvrdí Mohammed.  

Zprávy o tom, že uprchlíci prodávají části svých těl, se začaly objevovat po začátku syrské občanské války. Na útěk rodiny často spotřebovaly všechny úspory – prodej ledviny nebo části jater se tak mohl jevit jako alternativní výdělek. 

AI: Politici situaci uprchlíků zneužívají

Válka v Sýrii trvá bezmála šest let. Běženci se za poslední dva roky stali diskutovaným tématem – podle Amnesty International někteří politici situaci zneužívají k přitáhnutí voličů.

 Tolik nenávisti a strachu podle zprávy organizace o loňském roce svět neviděl od třicátých let. „Politici v mnoha částech světa užívají nenávist a strach k rozdělování společnosti, jen aby získali politické body,“ říká generální tajemník Amnesty International Salil Shetty.

Populistickou rétoriku, která podněcuje strach z migrantů, odsoudil i papež František. „To, co potřebujeme, je změna postoje. Překonat rozdíly a proti strachu bojovat velkorysostí,“ uvedl papež. 

Po uzavření balkánské trasy bezpečný vstup do Evropy pro uprchlíky téměř neexistuje. Zbývá cesta přes moře s rizikem, že zvlášť v zimě nemusejí přežít.