Mexičané řekli „ne“ Trumpově zdi, na hranici vytvořili 1,5kilometrový lidský řetěz

Stovky lidí vytvořily na hranici mezi Mexikem a Spojenými státy lidský řetěz. V pohraničním městě Ciudad Juárez tak protestovali proti plánu amerického prezidenta Donalda Trumpa, který chce postavit zeď proti migrantům a pašerákům drog.

Před zraky amerických pohraničníků demonstranti vytvořili symbolickou „lidskou zeď“ v délce asi 1,5 kilometru. Studenti, ale také místní politici a další občané se shromáždili na břehu řeky Rio Grande, která město Ciudad Juárez odděluje od amerického města El Paso.

„Spousta z nás má v El Pasu rodinu nebo tam půjde studovat. Řada lidí tam také denně dojíždí do práce,“ uvedl jeden z demonstrantů, 34letý sociální pracovník Leo Alvarez.

„Ciudad Juárez a El Paso jsou jedno a to samé město, nás nikdy nerozdělí,“ prohlásil Oscar Leeser, starosta El Pasa, který se narodil v Mexiku a do Spojených států emigroval se svou rodinou v devíti letech.

Zábrany na hranicích Mexiko – USA
Zdroj: ČT24/OpenStreetMap/Google Maps

Zeď má být 3200 kilometrů dlouhá, Mexiko její výstavbu dlouhodobě odmítá. Nový šéf Bílého domu už ale vydal exekutivní příkaz k zahájení stavby. Zpočátku ji prý budou platit američtí daňoví poplatníci, ale nakonec stavbu „stoprocentně“ uhradí Mexiko.

V kampani také tvrdil, že nechá vyhostit miliony nelegálních imigrantů, které dosud chránil Obamův dekret. Nyní to ale vypadá, že deportace se bude týkat jen osob se záznamem v trestním rejstříku.

Největší emoce ale prezident vzbudil svým dekretem, jímž dočasně pozastavil program na přijímání uprchlíků a zakázal vstup osobám ze sedmi převážně muslimských zemí. Platnost výnosu sice pozastavil federální soud, ale Trump se nechal slyšet, že jde o „národní bezpečnost“ a už chystá další podobný dekret.