Tymošenková ukončila hladovku

Charkov (Ukrajina) – Vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková ukončila po necelých třech týdnech hladovku. Tu zahájila na protest proti výsledkům ukrajinských parlamentních voleb. Že Tymošenková začala jíst, potvrdili i němečtí lékaři Lutz Harms a Anneta Reishauerová, kteří ve čtvrtek expremiérku navštívili v charkovské civilní nemocnici.

Tymošenková podle Harmse vypila první doušky ovocné šťávy, její metabolismus se bude ale ještě nějaký čas stabilizovat. Oslabení organismu Tymošenkové mělo podle německého lékaře i vliv na průběh její rehabilitace, kterou jí němečtí lékaři doporučili v rámci léčby vyhřezlé meziobratlové ploténky. Až se Tymošenková zotaví z hladovky, obnoví lékaři rehabilitaci. 

Tymošenková, která si v Charkově odpykává sedmiletý trest za překročení úředních pravomocí, přestala přijímat potravu den po říjnových parlamentních volbách. Protestovala tak proti údajným volebním podvodům a machinacím pod vlivem vítězné Strany regionů. Hladovku odmítala ukončit i navzdory apelům svých spolustraníků a vedoucích představitelů ostatních opozičních stran.   

Podle německých lékařů je Tymošenková ve špatném psychickém stavu. Už dříve němečtí experti upozorňovali, že na průběh její léčby má negativní vliv nejen trest vězení, který si odpykává, ale i další obvinění, která proti ní hromadí ukrajinská justice.