První ministerské setkání Lavrova s Tillersonem se věnovalo boji s terorismem či Sýrii

Václav Černohorský k jednání ministrů zahraničí G20 (zdroj: ČT24)

V německém Bonnu jednají ministři zahraničí G20, dvaceti nejsilnějších ekonomik světa. Na okraj schůzky se nový americký šéf diplomacie Rex Tillerson poprvé od nástupu do funkce setkal se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Tématem byla podle Lavrova situace v Sýrii, v Afghánistánu a na Ukrajině, naopak o sankcích uplatňovaných proti Rusku se nejednalo.

Tillerson řekl, že Spojené státy mají zájem na spolupráci s Ruskem, ale že Moskva musí dostát svým závazkům vůči Ukrajině. „Zatímco hledáme společná témata, tak očekáváme, že Rusko splní své závazky vůči (mírovým) dohodám z Minsku a bude pracovat na omezení násilí na Ukrajině,“ řekl Tillerson.

Lavrov: Existují společné zájmy

„Setkání bylo pragmatické, pracovní,“ řekl Lavrov. „Je jasné, že jsme nemohli vyřešit všechny problémy, ale shodli jsme se, že tam, kde máme obdobné zájmy, musíme pokročit,“ citovala ruského ministra agentura DPA.

„Poukázali jsme na to, že existují společné zájmy, především pokud jde o boj proti terorismu,“ dodal s tím, že Tillerson mu sdělil, že je připraven podpořit syrské mírové rozhovory v Astaně.

Horizont ČT24 k setkání Lavrova a Tillersona (zdroj: ČT24)

Setkání Trumpa s Putinem? Stále není jasno

Lavrov také zdůraznil, že Moskva je připravená s Washingtonem ustavit odpovídající kontakty, jakmile nový americký prezident Donald Trump dobuduje svou administrativu. Bez dalších podrobností také řekl, že setkání Trumpa s ruským prezidentem Vladimirem Putinem je možné očekávat. Agentura Interfax mezitím s odvoláním na nejmenovaného Putinova poradce uvedla, že žádná dohoda o setkání obou prezidentů zatím není.

Hlavními tématy summitu má být situace v Africe a boj s příčinami migrační krize. „Ale to, co se děje na okraj setkání, tuto agendu absolutně zastínilo. Vždyť to je první příležitost pro novopečeného šéfa americké diplomacie, aby se osobně setkal se svými protějšky třeba z Turecka, Saúdské Arábie a jak už jsme říkali, i Ruska,“ uvedl zpravodaj ČT Václav Černohorský.