Damašek: Jednání v Astaně posun nepřinesla, protože povstalci a Turecko přijeli pozdě

Mírové rozhovory o Sýrii v kazašské Astaně nepřinesly podle syrského vládního zástupce Bašára Džaafarího žádnou novou dohodu. Důvodem je prý „nezodpovědný“ pozdní příjezd delegací Turecka a jím podporovaných syrských povstalců. Podle hlavního ruského vyjednavače by se politickou situací ve válkou zmítané zemi mohla zabývat společná skupina tvořená zástupci Ruska, Turecka a Íránu.

Druhé kolo rozhovorů mělo v Astaně původně začít už ve středu a trvat dva dny. Krátce před zahájením bylo ale přesunuto na čtvrtek. Podle syrského vyslance při OSN Džaafarího na tom nesou vinu delegace Turecka a povstalců, které prý jednání neberou dostatečně vážně.

Měly „jasnou vůli narušit jednání v Astaně“, prohlásil Džaafarí. Ankaru vyzval, aby stáhla ze Sýrie své jednotky a zamezila radikálním islamistům v přechodu společné syrsko-turecké hranice.

Syrští povstalci podporovaní Západem už dříve hrozili, že budou jednání v Astaně bojkotovat. Zdůvodňovali to tím, že Moskvě jako spojenci syrského režimu se nepodařilo přimět Damašek k tomu, aby plně dodržoval dohodu o příměří a podnikl gesta dobré vůle jako propuštění vězňů a zajatců.

Právě posílení příměří, které po šesti letech syrské občanské války zprostředkovaly Rusko, Írán a Turecko a které platí od konce prosince, mělo být hlavním tématem rozhovorů v Astaně. Společná akční skupina těchto tří zemí by se mohla pokusit o politické urovnání syrského konfliktu, uvedl ruský zvláštní zmocněnec Alexandr Lavrenťjev.

Rozhovory o Sýrii se v Astaně konaly už podruhé. První kolo skončilo shodou zástupců Ruska, Turecka a Íránu na tom, že konflikt nemá vojenské řešení. Trojice zemí se také dohodla, že bude společně dohlížet na dodržování příměří v Sýrii. Se závěrečným prohlášením ale nebyli spokojení zástupci povstalců, kterým vadilo, že dokument legitimizuje vojenskou roli Íránu v zemi.

Další jednání o Sýrii se mělo pod záštitou OSN konat minulý týden v Ženevě. Rusko ale bez dalších podrobností oznámilo, že rozhovory byly přeloženy na konec února.