Dva útoky IS: Desítky mrtvých v Pákistánu a v Bagdádu

Při sebevražedném pumovém útoku v zaplněné súfistické svatyni v jižním Pákistánu zemřelo nejméně 75 lidí, přes 150 dalších osob bylo zraněno. K útoku se přihlásil takzvaný Islámský stát v prohlášení zveřejněném prostřednictvím agentury Amak, kterou islamisté ke komunikaci se světem používají. Bilanci obětí potvrdila policie, kterou citovala agentura Reuters. Podle jejích informací může počet obětí dál stoupat.

Čtvrteční útok je nejkrvavějším ze série pumových útoků, které tento týden postihly Pákistán poté, co pákistánská odnož Talibanu a další islamistické ozbrojené skupiny pohrozily novou ofenzivou.

Útočník vstoupil do súfistické svatyně Lal Šáhbáz Kalandar v provincii Sindh v době, kdy se tu shromáždily davy věřících. Súfismus je mystická, tolerantní forma islámu, která je trnem v oku islámských extremistů.

V Pákistánu je súfismus praktikován po staletí a svatyně, jež se stala terčem útoku, patří k nejuctívanějším súfistickým mešitám v zemi. Je zasvěcená svatému muži ze 13. století, jehož ducha vyvolávají věřící v extatických každodenních rituálech se zpěvem a tancem.

Pákistánská nemocnice se připravuje na příjem zraněných
Zdroj: AP/Shakil Adil/ČTK

Jedna ze súfistických svatyní se stala útokem IS i v listopadu loňského roku. Při výbuchu v okresu Chuzdar v provincii Balúčistán zemřelo nejméně 52 lidí a více než sto osob bylo zraněno.

Čtvrtečním útokem pokračuje série násilností, které se tento týden v Pákistánu odehrály. Nejvážnějším byl pondělní pumový útok, při kterém ve východopákistánském Láhauru zahynulo třináct lidí. Přihlásila se k němu frakce pákistánského Talibanu Džamáate Ahrár. Tato skupina se loni přihlásila k odpovědnosti za pumový atentát, při němž na Velikonoce v Láhauru ve veřejném parku zahynulo přes sedmdesát osob.

Bagdád: nejtragičtější letošní útok

IS se podle televize Al-Arabíja přihlásil i k útoku v převážně šíitské čtvrti na jihu Bagdádu, kde podle místních zdravotníků zemřelo nejméně 48 lidí. Další desítky osob utrpěly zranění. Letos jde o nejtragičtější útok v irácké metropoli. 

Auto naložené trhavinami vybuchlo v jižní části Bagdádu v ulici, ve které obchodníci obvykle prodávají ojeté vozy. Už ve středu zahynulo v irácké metropoli při sebevražedném atentátu patnáct lidí a dalších padesát bylo zraněno. Auto s výbušninou odpálil atentátník v převážně šíitské čtvrti Sadr v Bagdádu. Také tam útok cílil na obchodníky s ojetinami.

Už v úterý zahynuly při výbuchu auta naloženého trhavinami čtyři osoby. Dnešní útok je tak už třetí během tří dnů.

Útok v Bagdádu
Zdroj: Wissm al-Okili/Reuters

Obyvatelé iráckého hlavního města a jeho okolí jsou často svědky útoků páchaných příslušníky IS. Tato radikální sunnitská organizace má pod kontrolou oblasti na severu Iráku a na severu a východě sousední Sýrie. Za své cíle si radikálové vybírají především příslušníky šíitské větve islámu.

Jedním z nejhorších útoků v Iráku za poslední roky se loni v listopadu stal sebevražedný atentát na šíity, kteří se vraceli z oslav svátku arbaín z jihoirácké Karbaly. U města Hilla, které leží asi sto kilometrů jižně od Bagdádu, zemřelo při explozi auta s výbušninou u benzinové stanice asi 120 lidí.