Největší uprchlický tábor na světě zůstane v provozu. Soud jeho zrušení Keni nepovolil

Gruber: 95 procent obyvatel keňského tábora ho vnímá jako bezpečný (zdroj: ČT24)

Keňský nejvyšší soud se postavil na stranu běženců, když zrušil vládní rozhodnutí uzavřít největší uprchlický tábor na světě a vrátit statisíce Somálců zpět do vlasti. Základy Dadaabu pocházejí z počátku devadesátých let. Keňa ho chtěla zrušit kvůli bujícímu extremismu. Vláda se hodlá co nejdříve odvolat.

Nejvyšší soud v Keni označil vládní rozhodnutí za nezákonné, protiústavní, diskriminační a odporující mezinárodním dohodám, které chrání uprchlíky před navracením do konfliktních zón. Vláda podle justice neprokázala, že by Somálsko bylo bezpečnou zemí, do níž by se běženci mohli vrátit.

I kdyby z tábora pocházely jednotky útočníků, tak to nemůže být důvodem pro to, aby bylo plošně čtvrt milionu lidí posláno do válkou zmítané země, kde není zdravotní péče a kde není bezpečno.
Pavel Gruber
ředitel Lékařů bez hranic

Vláda mluví o táboru jako o hnízdu radikálů

Soudci tak vyhověli stížnosti podané Keňskou národní komisí pro lidská práva (KNCHR) a keňskou nevládní organizací. V táboře Dadaab je přes 250 tisíc lidí. Podle vlády představuje pro Keňu existenční hrozbu. „Tábory se staly živnou půdou pro milice Al-Šabáb i pašeráctví,“ prohlásil keňský ministr vnitra Joseph Nkaissery. 

Jako příklad vláda uváděla teroristické útoky na nákupní středisko Westgate v roce 2013 a na univerzitu v Garisse v roce 2015, které si vyžádaly celkem více než 200 obětí. Plány na atentáty prý islamisté připravili právě v Dadaabu.

  • Je napojený na globální teroristickou síť Al-Káida a usiluje v Somálsku o svržení prozápadní vlády a zavedení islámského práva šaría. Útoky proti cílům v Keni milice označují za odplatu za keňskou účast v mezinárodní misi, která se Šabábem v Somálsku bojuje.

Před odsunem lidí varovaly humanitární organizace. Pro uprchlíky by to znamenalo život ve strachu z bombových útoků islamistů nebo střetů oficiálních vlád s povstalci. 

„Keňa nemůže zvládnout ten problém sama. Možností by mohlo být vybudovat více menších táborů,“ konstatoval ředitel Lékařů bez hranic Pavel Gruber s tím, že samotné uzavření tábora není porušením mezinárodního práva, jako spíše násilné přesuny jeho obyvatel do válčící země.

Experti navíc upozorňují, že uzavření tábora by vedlo jen k další radikalizaci. O odklad uzavření Dadaabu žádal i Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Věřím, že Keňa je jediná země v Africe, kde můžete jít k soudu, pokud se cítíte poškozený rozhodnutím vlády. Je zde svoboda a vláda respektuje zákony. Proto jsem hrdý.
Said Abuka
vůdce komunity a somálský uprchlík

Rozhodnutí soudu uvítala lidskoprávní organizace Amnesty International. „Dnešek je historickým dnem pro více než čtvrt milionu uprchlíků, kterým hrozilo, že budou nuceni vrátit se do Somálska, kde by byli ve vážném nebezpečí kvůli porušování lidských práv,“ uvedl zástupce organizace Muthoni Wanyeki.

Vláda se může proti verdiktu odvolat, v mezičase ale musí opět zajistit kompletní funkčnost táborů. Kabinet už kupříkladu zrušil úřad pro uprchlíky, takže nově narozené děti nikdo neregistruje, upozorňuje BBC.

Keňa nemůže vrátit statisíce běženců do Somálska (zdroj: ČT24)

Základy mizejícího Dadaabu postavily úřady OSN na začátku devadesátých let po vypuknutí občanské války v Somálsku. Původně měly sloužit pro devadesát tisíc lidí. Někteří z jeho obyvatel tam prožili celý život. 

Na světě je dle dostupných dat přes 21 milionů uprchlíků. Padesát osm procent uprchlíků, kteří jsou jako takoví uznáni OSN, přitom našlo útočiště v jedné z pouhých deseti zemí světa. Jsou jimi Jordánsko, Libanon, Turecko, Pákistán, Írán, Čad, Etiopie, Keňa, Uganda a Konžská demokratická republika.

Deset zemí, ve kterých se nachází nejvíce uprchlíků
Zdroj: Amnesty International
Vydáno pod