Trump prý vyhrožoval Mexiku, že do země pošle armádu. Tamní prezident to popírá

Události: Trumpovy drsné telefonáty (zdroj: ČT24)

Mexiko by podle amerického prezidenta Donalda Trumpa mělo lépe zvládat boj se zločinci, nebo se o ně na mexickém území postarají americké ozbrojené síly. Trump to podle agentury AP řekl v nedávném telefonátu s mexickým lídrem Enriquem Peňou Nietem, který se týkal především sporné stavby zdi na hranici obou zemí. Bílý dům i Mexiko popřely, že by Trump v rozhovoru mexickému prezidentovi takto vyhrožoval. CNN později zveřejnila odlišný výňatek z přepisu telefonátu, podle kterého Trump nabídl Peňovi Nietovi pouze pomoc.

„Máte tam dole u vás hromadu zlých chlápků. Neděláte dost, abyste je zastavili. Myslím, že vaše armáda se bojí. Naše ne, takže bych ji mohl poslat, aby se o to postarala,“ řekl Trump podle úryvků z přepisu pátečního telefonátu, které má AP k dispozici.

Není přitom zřejmé, kdo jsou oni lidé, které nedokáže Mexiko zastavit a pro něž Trump již poněkolikáté použil anglicko-španělský výraz „bad hombres“. V minulosti takto narážel na drogové kartely, ale se zločinností spojoval i imigranty přicházející do USA nelegálně.

Podobný přepis, podle něhož Trump na Peňu Nieta v telefonátu útočil, přinesla i některá mexická média. Podle mexického ministerstva zahraničí jsou tyto zprávy zcela nepravdivé a rozhovor obou prezidentů se nesl v „konstruktivním duchu“.

Podle agentury AFP také Bílý dům popřel, že by Trump v rozhovoru se svým mexickým protějškem zmínil možnost vyslání amerických jednotek na území jižního souseda.

USA chtějí pomoci s „velkými rybami“

Verze přepisu, se kterou se vytasila CNN, nabízí jiné vyznění rozhovoru, než jaký přinesla AP. Podle CNN Trump pouze Mexiku nabídl pomoc. „Máte v Mexiku pár pěkně tvrdých chlápků (hombres), se kterými byste mohli potřebovat pomoc. Jsme ochotni vám pomoci s těmi největšími rybami, musí být ale zneškodněni a vám se zatím moc nedařilo je zneškodňovat,“ uvedl Trump podle CNN. Jeho nabídka pomoci se údajně vztahovala především na drogové kartely.

Spory kvůli stavbě zdi na hranicích

Již dříve napjaté vztahy obou lídrů se vyhrotily minulý týden, když mexický prezident zrušil plánovanou návštěvu USA kvůli sporu o financování Trumpem schválené zdi na hranicích. Zatímco Trump opakuje, že ji zaplatí Mexičané, Peňa Nieto to kategoricky odmítá. Páteční telefonát přišel den po zrušení cesty a obě strany se o něm oficiálně vyjádřily velmi diplomaticky s tím, že výbušné téma stavby zdi nebudou veřejně ventilovat.

Horizont ČT: Donald Trump vyjednává (zdroj: ČT24)

Trump předčasně ukončil hovor s australským premiérem. Hádali se spolu?

Šéf Bílého domu hodlá také přezkoumat podle jeho názoru  „hloupou dohodu“ o přesídlení až 1250 žadatelů o azyl z australských záchytných táborů na ostrovech v Tichém oceánu, kterou země uzavřely ještě v době vlády Baracka Obamy. Trump to uvedl na twitteru hned poté, co list The Washington Post (WP) informoval o jeho nedávném napjatém telefonickém rozhovoru s australským premiérem Malcolmem Turnbullem.

Trumpův příspěvek na sociální síti Twitter
Zdroj: ČT24

Podle listu The Washington Post označil Trump telefonát s australským premiérem za „zdaleka nejhorší“, jaký dosud s představiteli cizích zemí vedl. Rozhovor plánovaný původně na hodinu ukončil nový šéf Bílého domu po 25 minutách, uvedl americký list.

Premiér Turnbull k tomu dodal, že nedělní telefonát s Trumpem byl upřímný a otevřený, odmítl ale poskytnout jakékoli bližší informace o „soukromém“ hovoru. Skončil podle něj ale ve vší zdvořilosti.

„Probírali jsme dohodu o přesídlení uprchlíků. Poděkoval jsem prezidentu Trumpovi za jeho odhodlání tuto dohodu ctít,“ okomentoval australský premiér rozhovor s americkou hlavou státu. To potvrdil i sám Trump, byť přiznal, že se mu dohoda nelíbí.

Spor s australským premiérem vyvolává takovou pozornost, protože jde o blízkého spojence. Je to důkaz toho, co lze vypozorovat i z Twitteru Donalda Trumpa, že často vybuchne, když mu někdo odporuje.
Martin Řezníček