Mexický prezident zrušil návštěvu USA kvůli sporu s Trumpem o to, kdo zaplatí zeď

Diplomatická přestřelka kolem avizované stavby zdi na americko-mexické hranici se ve čtvrtek vyhrotila. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto zrušil návštěvu USA plánovanou na příští týden. Důvodem je spor s americkým prezidentem Trumpem kolem stavby zdi na hranici obou zemí. Nieto odmítl jakékoliv financování stavby ze strany své země. Trump mu ve čtvrtek vzkázal, že bez vůle platit by Nieto měl svou cestu skutečně „raději zrušit“.

Trump v úterý v televizi řekl, že zahájení stavby zdi lze očekávat během několika měsíců. Její financování budou podle prezidenta hradit nejprve Američané, nakonec ale „stoprocentně“ Mexiko. Proces to prý může být složitý. Mexická vláda opakovaně podobné scénáře odmítla.

Peňa Nieto měl podle plánu do USA zamířit příští úterý. Opozice prezidenta vyzývala, aby do Washingtonu nejel. Prezident nakonec návštěvu ve čtvrtek večer zrušil.

„Ráno jsme informovali Bílý dům, že se nezúčastním setkání s prezidentem USA plánovaného na příští týden,“ uvedl mexický lídr na Twitteru. Peňa Nieto dodal, že Mexiko je bez ohledu na spor o zeď připraveno spolupracovat s USA na dohodách, které by přinesly prospěch oběma státům.

Rozhodnutí mexické strany bylo zveřejněno poté, co Trump nepřímo vyzval Peňu Nieta, aby zrušil plánovanou návštěvu Washingtonu, pokud jeho země nehodlá za stavbu zdi zaplatit.

Odhadované náklady na stavbu několikametrové zdi se pohybují v širokém rozpětí kolem deseti miliard dolarů (260 miliard korun).

Už nyní stojí na zhruba třetině ze 3200 kilometrů dlouhé hranici mezi oběma zeměmi plot. Kvůli nelegálním přechodům ho začala stavět administrativa prezidenta Billa Clintona v 90. letech minulého století.

Zábrany na hranicích Mexiko – USA
Zdroj: ČT24/OpenStreetMap/Google Maps

Mexiko ve zdi nevěří

Mexický prezident ve středu v televizním vystoupení prohlásil, že s plánem Donalda Trumpa na výstavbu zdi nesouhlasí a jeho rozhodnutí lituje: „Lituji a odsuzuji rozhodnutí americké vlády pokračovat ve stavbě zdi, která nác víc rozděluje, než spojuje. Mexiko ve zdi nevěří.“ O návštěvě ve Washingtonu se nezmínil. 

Mnoho lidí v Mexiku považuje stavbu zdi za urážku. Ve Washingtonu se proto už kvůli věci setkali mexičtí ministři hospodářství a zahraničí se zástupci Trumpovy administrativy.

Enrique Peňa Nieto
Zdroj: Reuters

Mexický prezident je domácími politiky a médii obviňován ze slabosti a v zemi panují obavy, zda dokáže záměrům Donalda Trumpa čelit. Popularita hlavy státu se pohybuje kolem 12 procent, což je nejnižší hodnota od počátku průzkumů v Mexiku.

Kritici po celý den tlačili na Peňa Nietu, aby cestu do Washingtonu zrušil, a zachoval si tak alespoň částečně důstojnost.

Mexiko odmítá platit za Trumpovu zeď (zdroj: ČT24)

Trump: Mexiko není náš přítel

Donald Trump už během kampaně ujistil, že hodlá zakročit proti ilegálním migrantům na území Spojených států. V USA nyní žije odhadem 11 milionů lidí bez povolení, zhruba polovinu z nich tvoří právě Mexičané.

„Mexiko nám neposílá ty nejlepší. Posílá lidi, kteří mají spoustu problémů. Přinášejí s sebou drogy, kriminalitu, jsou to násilníci. Mexiko není náš přítel,“ vzkázal na adresu jižního souseda americký prezident.

  • V současné době je počet Mexičanů v USA odhadován na více než 11 milionů, což je zhruba čtvrtina všech imigrantů žijících ve Spojených státech.
  • Během posledních let jich právo k trvalému pobytu v USA získávalo okolo 150 tisíc za rok. Podle institutu Pew Research Center však od roku 2009 proudí více Mexičanů opačným směrem, tedy zpět do vlasti. Více než třetina z nich v průzkumech tvrdí, že kvalita života v Mexiku již není horší než v USA.
  • V Mexiku našlo nový domov na milion občanů Spojených států.
  • Pokud jde o export, Spojené státy loni do Mexika vyvezly zboží či služby v hodnotě 212 miliard dolarů (5,3 bilionu korun), zatímco hodnota mexického exportu byla 270 miliard dolarů.
  • Z Mexika míří přibližně 80 procent veškerého exportu právě do Spojených států. Pro USA je Mexiko třetím nejvýznamnějším obchodním partnerem po Kanadě a Číně.
  • Mexičané žijící v USA podle Bílého domu posílají svým příbuzným v Mexiku přibližně 20 miliard dolarů ročně.
  • Obě země spolu s Kanadou v roce 1994 podepsaly obchodní dohodu NAFTA, což vedlo k výraznému nárůstu amerických investic v Mexiku.
  • Mexiko navštíví okolo 20 milionů Američanů ročně, do žádné jiné země jich více nejezdí. Mexických turistů přijíždí do USA přibližně o čtvrtinu méně a každý rok zde utrácejí okolo deseti miliard dolarů.
  • Až 90 procent veškerého kokainu prodávajícího se na drogovém trhu v USA se do země dostane z latinskoamerických států, většina tohoto množství projde přes hranici s Mexikem prostřednictvím mexických drogových kartelů.