Vyhrocená situace v Polsku. Vláda chce poslat své odpůrce do vězení

Protestovali proti polské vládě. Půjdou do vězení? (zdroj: ČT24)

Protestovali proti vládě a teď jim za to hrozí vězení. Polská policie vyšetřuje účastníky nedávných demonstrací před parlamentem. Opozice se bouří a vedení země obviňuje z honu na oponenty a z ohrožení demokracie.

Byly to nejbouřlivější protesty před parlamentem za poslední čtvrtstoletí. Policie na příkaz ministra vnitra Mariusze Blaszczaka už identifikovala 80 demonstrantů. První z nich nyní vyslýchá, hrozí jim dokonce vězení.

Vládní strana Právo a spravedlnost označila prosincovou demonstraci za puč. Ministr vnitra mluvil o desetiletých trestech. Vládní poslanci chtějí i postihy pro opoziční kolegy, kteří měsíc okupovali hlavní jednací sál.

„Strany radikální opozice, jak je nazýváme, překročily hranice, narušily parlamentní řád a také trestní zákoník,“ domnívá se předseda Sejmu Marek Kuchcinski. Šéf strany Právo a spravedlnost, Jaroslav Kaczynski, lídry opozice označil za vlastizrádce, psychicky nemocné osoby a agenty tajných komunistických služeb.

Protivládní protest v Polsku
Zdroj: Adam Stepien/Reuters

Sociolog: Jsou to praktiky jak z doby komunismu

Ireneusz Krzeminski, sociolog z Varšavské univerzity, vyčítá vládní straně aroganci moci a praktiky z dob komunismu. „Vidíme návrat monopolu strany a její aroganci vládnutí způsobem u doby Polské lidové republiky a výjimečného stavu,“ tvrdí Krzeminski.

Ke změně hodnocení situace v zemi stačilo doslova jen pár týdnů. Momentálně si 49 procent Poláků myslí, že se jejich země ubírá špatným směrem, a to je o deset procent více než před měsícem. Příčinou změn jsou právě situace v Sejmu i v ulicích před ním.

Nesmiřitelnost mezi oběma tábory se stále zvětšuje, podle odborníků nikdy po roce 1989 nebyla polská společnost tak rozdělena jako nyní, nikdy se tak nemluvilo o nenávisti.
Miroslav Karas
zpravodaj ČT

Kaczynského protivníci mu vyčítají, že v politickém boji sahá po těžkých zbraních, očerňování a ponižování. „Upřímně se bojím, že dojde nejen na potyčky v ulicích, ale i rvačky mezi námi, což bych si velice nepřála,“ varuje poslankyně Joanna Scheuringová-Wielgusová.

Kaczynského strana má stále stejnou podporu jako při volbách, může se opřít o svou základnu na venkově. Hlas by jí v tuto chvíli odevzdalo 35 procent Poláků, rozdělená opozice je daleko za ní.

Vydáno pod