30 let od pádu diktatury hrozí filipínský vůdce stanným právem

Filipínský prezident Rodrigo Duterte pokračuje ve svých šokujících prohlášeních. Kvůli problému s drogami by prý neváhal vyhlásit výjimečný stav. Stanné právo by mělo ochránit hlavně filipínskou mládež.

Duterte už před květnovými volbami sliboval pozabíjet tisíce zločinců, aby zatočil s obchodem s drogami. Jeho tažení už stálo život nejméně 5700 lidí a vyžádalo si tisíce poprav bez soudu. Lidskoprávní organizace i OSN ho za to kritizují. Duterte ale nebere jejich kritiku v potaz.

„Když budu chtít a když se (problém s drogami) rozšíří, vyhlásím stanné právo. Nikdo mě nemůže zastavit,“ prohlásil prezident v sobotním projevu. Stanné právo by mu umožnilo nasadit armádu k ochraně veřejného pořádku a dovolilo by mu také mnohem delší věznění
bez vznesení obvinění.

Od roku 1972 zažili Filipínci 14 let výjimečného stavu, který vyhlásil bývalý diktátor Ferdinand Marcos pod záminkou hrozby komunistického povstání. Stanné právo bylo zrušeno až v roce 1986 po revoluci, která svrhla Marcose.

Ústava mě nezajímá, dal najevo Duterte

Nová ústava – s cílem vyvarovat se návratu diktatury – také zavedla jediný prezidentský mandát o délce šesti let. Ústava také stanoví, že stanné právo může být vyhlášeno na dobu 60 dnů kvůli potlačení vzpoury či odražení invaze. Odvolat je může parlament, zákonnost tohoto kroku může posuzovat nejvyšší soud.

Duterte dal ale najevo, že se nehodlá těmito omezeními zabývat. „(Limit) 60 dnů se nepočítá,“ řekl. „Varuji vás: pokud budu muset vyhlásit výjimečný stav, udělám to. Ne kvůli invazi, vzpouře či (jinému) nebezpečí. Vyhlásím stanné právo, abych ochránil svůj lid. Tečka,“ prohlásil prezident.

Skandál střídá skandál

Už v předvolební kampani Duterte upoutal pozornost množstvím skandálních výroků. Prohlásil například, že by zabil své vlastní děti, kdyby braly drogy, a slíbil, že na zlost Číně dojede na vodních lyžích na jeden ze sporných ostrovů v Jihočínském moři, aby tam vztyčil filipínskou vlajku.

Slíbil také obnovení trestu smrti a pohrozil rozpuštěním parlamentu, jenž by se chtěl pokusit ho sesadit. A kontroverze přišly reálně i po převzetí prezidentského úřadu – hned v září v souvislosti s americkým prezidentem Barackem Obamou použil v místní tagalštině výraz „putang ina“, což lze přeložit jako „zku*vysyn“.

Počátkem října se Duterte omluvil Židům na celém světě za svůj výrok, ve kterém přirovnal svůj boj s narkomany a drogovými dealery k likvidační praxi Adolfa Hitlera během holocaustu.
Koncem října pak kvůli kritice ze strany Washingtonu ukončil obchodní a vojenskou spolupráci s USA, které dávají tradičně miliardy dolarů na pomoc Filipínám. Tento krok navíc oznámil v Číně.