Irácké armádě se podařilo postoupit do historického centra Mosulu

Irácká armáda v bojích o severoirácké město Mosul pokročila až k řece Tigris. Boje se tak poprvé od loňského října posunuly do historické části města. Islamisté se mezitím ofenzivu snaží oslabit údery na civilní cíle. V Bagdádu si dva sebevražedné útoky vyžádaly nejméně 20 mrtvých a desítky zraněných. K jednomu se přihlásil Islámský stát (IS).

Nejméně 13 lidí přišlo o život a pět desítek jich utrpělo zranění ráno ve východní části Bagdádu při výbuchu nálože v automobilu, kterou odpálil sebevražedný atentátník. Terčem útoku byl zeleninový trh ve čtvrti Džamila, kterou převážně obývají šíité.

Řidič vyhodil auto do povětří u hlavního vchodu ve chvíli, kdy na něho spustila palbu strážní hlídka. K útoku se přihlásil na internetu Islámský stát. V posledních letech jsou útoky v Iráku většinou dílem ozbrojenců IS, kteří vyznávají sunnitskou verzi islámu a šíity označují za heretiky.

Výbuch na tržišti v Bagdádu
Zdroj: Wissm al-Okili/Reuters

O několik hodin později se muž opásaný výbušninami odpálil v šíitské čtvrti Baladiját, kde zahynulo dalších sedm lidí.

Armáda se v Mosulu poprvé dostala až k řece Tigris

IS se snaží údery na civilní cíle oslabit ofenzivu v Mosulu na severu země, který je jeho hlavní baštou v zemi. Irácká armáda s podporou USA dobývá Mosul od poloviny října. V neděli se jí podařilo pokročit až ke strategické řece Tigris. Boje se tak posunuly do historické části města.

„Během postupu nás ostřelovali bojovníci IS z historického návrší,“ uvedl důstojník speciálních jednotek. Podle agentury Reuters měl na mysli zřejmě kopec, který se nachází v blízkosti ruin starověkého asyrského města Ninive. Ty leží na východním břehu řeky Tigris.

Ofenziva irácké armády se loni zpomalila kvůli přítomnosti velkého množství civilistů a prudkému odporu radikálů z IS. V posledních několika týdnech ale armáda boje zintenzivnila za pomoci nové taktiky a lepší koordinace jednotek.