Bitva o Mosul: Skoro tisíc mrtvých civilistů a půl milionu lidí bez pitné vody

Během mohutné mosulské ofenzivy proti Islámskému státu (IS) už zahynuly skoro dva tisíce vojáků a téměř tisíc civilistů. Při útoku na iráckou baštu IS byly navíc poškozeny vodovody, půl milionu lidí tak nemá dost pitné vody, varuje OSN. O svých zkušenostech z Mosulu hovořil pro Facebook Live ČT24 blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

V listopadu přišlo o život 1959 příslušníků iráckých sil a dalších 450 jich utrpělo zranění, sdělila mise OSN v Iráku. Zahynulo rovněž 926 civilistů. „Jde o obrovské množství obětí a civilisté z nich tvoří významný počet,“ zdůraznil šéf mise Ján Kubiš. Od června 2014 přišlo o život 1600 kurdských bojovníků.

Irácké speciální jednotky mají pod kontrolou zhruba 40 procent východní části Mosulu. Pohybují se pomalu, protože čelí odstřelovačům a sebevražedným atentátníkům. Ze severu a z jihu se blíží irácká armáda, policie a Kurdové, ze západu pak šíitské milice.

Mezinárodní koalice se snaží ze vzduchu zničit mosty přes řeku Tigris, aby zabránila islamistům útočit pomocí sebevražedných atentátníků s nákladními vozidly naplněnými výbušninami. Koalice pod vedení USA bombarduje také silnice.

Ve městě stále zůstává kolem milionu civilistů. Jsou zprávy o tom, že je radikálové využívají jako lidské štíty nebo rovnou vraždí. V oblasti není dost jídla a chybí elektřina. Zima se přitom blíží.

Problém představují i poničené vodovody. „Téměř půl milionu civilistů, kteří již nyní bojují o to, aby se každý den dokázali uživit, se ocitl bez přístupu k pitné vodě. Dopad na děti, ženy a rodiny bude katastrofální,“ varovala humanitární koordinátorka OSN pro Irák Lisa Grandeová. „Pijeme vodu ze studně, ale té není dost,“ citovala agentura AFP jednoho z místních Iráčanů.

Ofenziva u Mosulu je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílejí se na ní desetitisíce lidí.