Německo má o Amriho vině jasno. Pomohly balistické zkoušky i gesta na kameru

Nové detaily vyšetřování potvrzují pachatele útoku v Berlíně (zdroj: ČT24)

Spolkové úřady definitivně potvrdily vinu Tunisana Anise Amriho za útok na vánočním trhu v Berlíně. Podle prokurátorů zbývá zjistit, zda mu někdo pomáhal nebo o jeho plánech dopředu věděl. V této souvislosti skončil ve vazbě známý Amriho, který se s ním podle vyšetřovatelů viděl večer před útokem.

Šestadvacetiletý zadržený Tunisan se s Amrim podle vyšetřovatelů znal nejpozději od konce roku 2015. Po zatím poslední razii v ubytovnách pro běžence a dalších bytech se prokázal jejich kontakt i těsně před útokem.

„Vyšetřování odhalilo, že se potkali den před útokem v restauraci v berlínské čtvrti Gesundbrunnen a dlouho spolu mluvili,“ zmínila mluvčí Spolkového státního zastupitelství Frauke Köhlerová.

Policejní razie v jedné z ubytoven
Zdroj: ČT24

Stejně jako o Amriho se o něj úřady zajímaly už dřív kvůli možnému zneužívání sociálních dávek a také podezření z přípravy teroristického útoku. To se ale nepotvrdilo.

Amriho zastřelili několik dní po útoku italští policisté nedaleko Milána. Italská policie během středy potvrdila, že Amri po nich před tím střílel stejnou zbraní, jaká byla použita při vraždě polského řidiče kamionu, s nímž atentátník následně najel na vánoční trhy. Totožnost zbraní prokázaly balistické zkoušky.

Balistické testy poskytnuté italskou policií
Zdroj: ČT24

Vyšetřování postoupilo v detailech. Dokázalo, že zbraň, ze které Amri vystřelil na policisty v Miláně, je stejná, jakou hodiny před útokem v Berlíně zastřelil polského řidiče kamionu.

Krátce po útoku ho navíc zachytila bezpečnostní kamera uvnitř berlínského nádraží Zoo. Podle státního zastupitelství se do ní Amri vědomě podíval a ukázal gesto typické pro teroristy takzvaného Islámského státu.

Zbraň, kterou Amri použil v Berlíně i Miláně
Zdroj: ČT24

I proto není podle německých úřadů o vině Amriho pochyb. Vedle odhalení možných kompliců ale stále zbývá zjistit, proč se tajným službám ztratil z dohledu, když ho ještě loni v únoru považovaly za nebezpečného.

Věrnost Islámskému státu i problémová minulost

Tunisan dříve slíbil věrnost teroristickému hnutí Islámský stát (IS) a jeho vůdci abú Bakru Bagdádímu. Příslušné video zveřejnila agentura Amak, přes kterou islamisté komunikují. Na zhruba tříminutovém záznamu Amri také vyzval k dalším útokům v Evropě, což má podle něj být odplata za křižácké bombardování muslimů.

Amri byl jedním ze zhruba 550 islamistů, které spolkové ministerstvo vnitra eviduje jako nebezpečné. Polovina z nich je mimo Německo a 80 sedí za mřížemi. Tam má podle obžaloby nově putovat i Syřan obviněný z toho, že v metropoli pro teroristy tipoval cíle. 

Do Itálie Amri připlul v roce 2011 spolu s dalšími desítkami tisíc mladých Tunisanů, kteří vlast opustili během protivládních nepokojů. V italském vězení pak za žhářství a vyhrožování strávil tři a půl roku.

Během výkonu trestu dostával opakovaně napomenutí kvůli špatnému chování, šikanování ostatních vězňů a vyvolávání rebelií. Z tohoto důvodu byl také často překládán do jiných zařízení, celkem prošel na Sicílii šesti káznicemi.

Z Itálie odjel přes Švýcarsko do Německa, kde byl od roku 2015. V Německu, kde neúspěšně žádal o azyl, se očividně připojil k radikálním islamistům. Amriho rodina o něm uvedla, že v Tunisku nebyl nijak nábožensky založený, pil alkohol a nemodlil se.

obrázek
Zdroj: ČT24

Tunisan nejméně jednou přímo komunikoval s Islámským státem a na internetu hledal, jak vyrobit výbušniny. O tom všem podle listu Süddeutsche Zeitung úřady dobře věděly, a proto riziko podcenily. Deník na webu zmínil, že Amri byl v hledáčku úřadů více než rok. 

Loni v červenci se o Amrim jednalo například při dvoudenním zasedání protiteroristického střediska GTAZ. Tehdy se zvažovala možnost jeho okamžité deportace, k níž ale Německo nakonec nepřistoupilo. Podle SZ tak byla promarněna patrně největší šance, jak Amriho plány včas překazit.