Temperament srovnaný v šiku: Kuba si připomněla výročí revoluce i Fidela

Honosnou vojenskou přehlídkou Kuba uctila nedávno zemřelého Fidela Castra. Na tamní Den obranných sil si připomněla také 58. výročí vstupu Castrových jednotek do Havany, kdy byla završena komunistická revoluce v roce 1959.

Někdejší vůdce revoluce a dlouholetý diktátor zemřel 25. listopadu ve věku 90 let. Svou vládu nad ostrovem započal guerillovým povstáním proti režimu Fulgencia Batisty.

Ten byl jako prezident spolupracující s americkou vládou – ale i tamní mafií prosazující hazard – zbaven moci 1. ledna 1959. O den později dorazily do Havany revoluční milice pod vedením Ernesta „Che“ Guevary.

Kuba si toto výročí každoročně připomíná vojenskou přehlídkou. Průvodu napříč městem se zúčastnili vojáci, členové záloh nebo studenti. Letos mnozí z nich vyměnili obvyklé vojenské vybavení za fotky či slogany oslavující zemřelého Castra.

A to navzdory faktu, že sám Fidel Castro zrazoval Kubánce od vytváření svého posmrtného kultu osobnosti. Kubánský parlament tak minulý měsíc schválil zákaz budovat Castrovi nové pomníky či přejmenovávat veřejné prostory na jeho počest.

Součástí lidových průvodů byla i jízda s replikou lodi, na níž Castro spolu s nejbližšími dorazil na Kubu z Mexika.

Karibský ostrov čeká náročný rok – mimochodem poslední celý pod vládou Fidelova bratra Raula. Muž, který vede Kubu od roku 2006, ohlásil, že s koncem funkčního období během roku 2018 odstoupí.

Tamní ekonomika těžce doplatila na krizi v další latinskoamerické zemi – Venezuele. Kubánská ekonomika loni klesla o 0,9 procenta, a to hlavně kvůli závislosti na venezuelské ropě. Dosavadní výrazné slevy na dovoz udržovaly Kubu dlouhodobě v únosných číslech. 

A podobně jako ve Venezuele i kubánské úřady v minulých měsících omezovaly pracovní dobu, kina snižují počet filmových projekcí a výpadky proudu jsou v zemi na denním pořádku.

Ekonomické vyhlídky se kvůli nižším cenám komodit zhoršily napříč Latinskou Amerikou. Co se týká kubánského vývozu, nejvíce pokles cen pocítil vývoz niklu, ropných produktů a cukru.

Velkou neznámou je vzhledem k výsledkům amerických voleb i restaurace vzájemných vztahů v diplomacii. Donald Trump zdůraznil, že pokud Kuba nepřistoupí k demokratickým a ekonomickým reformám, linii prosazovanou Barackem Obamou jeho nástupce utne.