Rakousko oslavuje svého nadzvukového hrdinu, který neslyšel třesk

Vídeň – Arnold Schwarzenegger, Evropská kosmická agentura (ESA) i rakouský prezident Heinz Fischer byli mezi těmi, kdo gratulovali Rakušanovi Felixi Baumgartnerovi k jeho nedělnímu rekordnímu skoku ze stratosféry. Svého novodobého hrdinu oslavuje i rakouský tisk a podrobně se věnuje jeho počinu. Kurier titulní fotografii Baumgartnera vrhajícího se do temnoty uvádí popiskem Historický skok.

Bezplatný deník Heute označil rekordmana za „muže století“. „Takto se člověk stává nesmrtelným,“ uvedl deník. Bulvární Kronen Zeitung počinu extrémního sportovce věnuje sedm stran počínaje titulní. Baumgartner podle listu „rychlostí zvuku vstoupil do učebnic dějin“. Další bulvární deník Österreich zvolil palcový titulek Skok do věčnosti.

Třiačtyřicetiletý Baumgartner se v neděli nad americkým státem Nové Mexiko vrhl vstříc Zemi z kapsle zavěšené na balonu plněném heliem z rekordní výšky 39 kilometrů. Přes čtyři minuty, do otevření padáku, padal volným pádem a dosáhl rychlosti 1 342,8 kilometru za hodinu. Jako první člověk tímto způsobem překonal rychlost zvuku, a to rovnou o 265 kilometrů za hodinu.

„Gratuluji Felixi Baumgartnerovi za vynikající, inspirující výkon,“ napsal na Twitteru akční herec, bývalý kalifornský guvernér a rodilý Rakušan Arnold Schwarzenegger. „Rakousko je hrdé na Váš výkon!“ napsal na svém facebookovém účtu rakouský prezident Heinz Fischer. „Blahopřání také od nás Felixi Baumgartnerovi, velmi, velmi odvážnému parašutistovi!“ vzkázala prostřednictvím Twitteru ESA. Playmate Gitta Saxxová, která dříve s Baumgartnerem žila, držela prostřednictvím Facebooku palce: „… modlím se za tebe, Felixi“.

Nadzvukový třesk neslyšel

Oslavovaný Rakušan zatím hodlá několik týdnů zůstat v USA, kde by měl mimo jiné vystupovat v televizních talkshow. O některé pocity z nevídaného seskoku se však už podělil. „Výstup byl bez problémů, ale pak to se mnou začalo prudce cloumat,“ připustil. „Říkal jsem si, že musím pád dostat pod kontrolu, ale když jsem nabíral rychlost, opravdu to nabylo na prudkosti a na několik sekund jsem si myslel, že ztratím vědomí,“ popsal své zážitky muž sponzorovaný výrobcem energetických nápojů Red Bull. „Naštěstí jsem to dokázal zastavit. Bylo to velmi obtížné. Mnohem obtížnější, než jsme si dokázali představit,“ dodal. Prozradil také, že vůbec necítil moment překročení rychlosti zvuku: „Nadzvukový třesk jsem neslyšel. Myslím, že se tvoří někde za vámi.“