Lidé podepisují petici za vyznamenání polského řidiče a chtějí pomoci jeho rodině

Poláci i Němci nabízejí pomoc rodině polského řidiče Lukasze Urbana, jenž zahynul v kabině kamionu, kterým najel útočník v pondělí do davu na vánočních trzích v centru Berlína. Na internetu se také objevila petice, aby polský řidič dostal nejvyšší německé státní vyznamenání.

„Dostáváme obrovské množství dotazů, jak by bylo možné finančně podpořit rodinu našeho kolegy Lukasze,“ napsal na Facebooku majitel spediční firmy a bratranec oběti Ariel Žurawski.

Zveřejnil také číslo konta, na které mohou lidé své příspěvky posílat, a pomoci tak pozůstalým – vdově a sedmnáctiletému synovi. „Děkujeme za každé dobré slovo, za rady i pomoc,“ dodal Žurawski.

Pomoci Urbanově rodině se rozhodl i britský řidič kamionu Dave Duncan, který zahájil sbírku na webu GoFundMe a už na ní shromáždil přes 72 tisíc liber (2,3 milionu korun) od téměř 5000 přispěvatelů.

Zdemolované stánky na místě činu
Zdroj: Reuters

Sedmatřicetiletého řidiče zřejmě v pondělí unesl pachatel berlínského atentátu. S jeho kamionem pak vjel do davu na vánočních trzích na náměstí Breitscheidplatz. Urbana pachatel útoku zastřelil podle německých úřadů asi těsně po činu. Podle médií se předtím v kabině nákladního vozu strhl zápas, při němž polský řidič dost možná zabránil ještě větší tragédii.

Pro mnohé je Urban hrdinou. Petice, která navrhuje udělit mu Spolkový kříž za zásluhy, má už více než 5000 podpisů. Nejvyšší německé vyznamenání lze udělit rovněž in memoriam.