Itálie po referendu: Volby možná už v únoru, vláda chce zachránit nejstarší banku

Předčasné volby by se v Itálii mohly konat už v únoru. Myslí si to ministr vnitra Angelino Alfano. Premiér Matteo Renzi skončil poté, co se mu nepodařilo prosadit klíčovou ústavní reformu. Na brzký termín voleb tlačí hlavně populistická strana Hnutí pěti hvězd, které se v průzkumech daří. Podle agentury Reuters je však nepravděpodobné, že by ústavní soud do února rozhodl o novém volebním zákoně.

Italský premiér oznámil svou rezignaci po porážce v referendu, v němž Italové hlasovali o přelomových ústavních změnách. Renzi chtěl mimo jiné omezit moc a počet senátorů, aby urychlil přijímání zákonů, odpůrci návrhu ale varovali před omezováním vlivu regionů a takřka absolutní mocí v rukou centrální vlády.

Prezident Sergio Mattarella v pondělí premiéra požádal, aby zůstal ve funkci, dokud zákonodárci neschválí rozpočet na příští rok. To by se mělo stát ve středu, poté by měl prezident odsouhlasit Renziho odchod. K dalším volbám zřejmě dovede Itálii úřednická, případně politicko-úřednická vláda.

Populistická opozice chce volby nejlépe ihned

Po okamžitém rozpuštění parlamentu a nových volbách volají opoziční strany – protestní Hnutí pěti hvězd, které chce dostat zemi z eurozóny, a separatistická protiimigrační Liga severu.

K tomuto scénáři pravděpodobně nedojde, protože v současné době má ústavní soud na stole nový volební zákon prosazený Renzim. Ten má zajistit vítězi jasnou většinu ve sněmovně a podle kritiků jde proti ústavě. V úterý ústavní soud oznámil datum jednání na 24. ledna.

Nový volební zákon se týká jen dolní komory a stanoví dvoukolové volby, pokud žádná ze stran nezíská v prvním kole nejméně 40 procent. Vítězná strana pak má obsadit 340 křesel (54 procent) v Poslanecké sněmovně. Pro vstup do dolní komory musí strana získat nejméně tři procenta hlasů.

„Předpovídám, že tu bude vůle jít k volbám v únoru,“ oznámil nyní ministr vnitra po setkání s Renzim. Ten je stále lídrem středo-levicové Demokratické strany (PD), která má nejvíc poslanců, takže je nepravděpodobné, že nová vláda vznikne bez jeho podpory, upozorňuje agentura Reuters.

Italská vláda připravuje záchranu banky Monte dei Paschi

Po krachu referenda a Renziho rezignaci investoři ztratili ochotu dávat kapitál do italského bankovnictví, které je vysoce zatíženo nesplácenými úvěry. Krach rekapitalizace nejstarší banky Monte dei Paschi by totiž mohl mít dominový efekt na italský bankovní sektor, kde nový kapitál nutně potřebuje sedm dalších bank.

Itálie zřejmě poskytne bance peníze v rámci takzvané preventivní rekapitalizace. Jejím účelem je zabránit krachu příslušné banky a následně širší bankovní krizi s vážnými dopady na vkladatele.

Obama Renzimu poděkoval za úzké přátelství

S Renzim v úterý telefonicky hovořil americký prezident Barack Obama. Během hovoru mu poděkoval za „úzké přátelství a partnerství“. „Prezident Obama a premiér Renzi jednali o výsledcích italského ústavního referenda z 4. prosince,“ uvedl podle agentury AFP americký Bílý dům v prohlášení. V textu se dále uvádí, že obě země zůstávají „blízkými a silnými spojenci a nepostradatelnými partnery“.

Vydáno pod