Rakušané hodlají zabránit další blamáži. Volby budou počítat velmi pečlivě

Sčítání hlasů odevzdaných v opakovaném druhém kole prezidentských voleb v Rakousku, které se bude konat v neděli 4. prosince, by mohlo trvat až do následujícího úterý. Připustil to zástupce rakouského ministerstva vnitra. Původní druhé kolo voleb soud v červnu zrušil právě kvůli pochybením komisí při sčítání hlasů.

Ministerstvo vnitra dává přednost „jednoznačně kvalitě před rychlostí“, uvedl jeho zástupce Matthias Vogel. Teprve až bude znám výsledek z posledního volebního okrsku, bude podle něj zveřejněn předběžný výsledek, který po několika dnech úřady prohlásí za oficiální. „Může to být (oznámení předběžného výsledku) klidně až v úterý,“ dodal Vogel s tím, že ministerstvo volebním komisařům nařídilo „obzvlášť pečlivé“ sčítání.

Druhé kolo prezidentských voleb, v němž se utkali zástupce pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer a nezávislý kandidát s podporou Zelených Alexander Van der Bellen, se konalo v neděli 22. května a předběžný výsledek byl tehdy znám oproti obvyklému stavu až v pondělí. Obzvlášť dlouho tehdy sčítání trvalo v Tyrolsku.

Finanční expert a lídr rakouské ekologické strany v letech 1997–2008. Od roku 2012 zasedá ve Vídeňské obecní radě. V letech 1994–2012 byl poslancem Národní rady za Zelené, se kterými již dříve spolupracoval jako nezávislý odborník. Vedení strany převzal v roce 1997 a o dva roky později se stal i vedoucím jejich poslaneckého klubu v Národní radě. Narodil se 18. ledna 1944 ve Vídni, jeho matka byla původem Estonka, otec Rus s nizozemskými kořeny. Mládí strávil v Tyrolsku, vystudoval ekonomii na univerzitě v Innsbrucku, kde později působil i jako odborný asistent a mimořádný profesor. V roce 1980 byl jmenován řádným profesorem národohospodářství na Vídeňské univerzitě. K Zeleným vstoupil v roce 1992.

Rakouští prezidentští kandidáti
Zdroj: Heinz-Peter Bader/Reuters

FPÖ ale následně výsledek voleb napadla u ústavního soudu, který jí dal za pravdu. Podle soudců došlo během sčítání hlasů k nesrovnalostem, a to především v souvislosti s korespondenčním hlasováním.

Původně se mělo druhé kolo voleb opakovat na počátku října, kvůli vadným volebním obálkám ale ministerstvo hlasování odložilo na 4. prosince.

Narodil se 2. března 1971 ve Vorau, vystudoval Vysokou školu leteckých technologií v Eisenstadtu. V letech 1991 až 1994 pracoval jako systémový inženýr v letecké společnosti Lauda Air. V letech 1996–2007 byl tajemníkem Svobodné strany Rakouska (FPÖ) pro Burgenland, v letech 2006–2015 mluvčím pro otázky energetiky a životního prostředí pro FPÖ v Národní radě. Některé jeho postoje k energetice jsou blízké straně Zelených. Od roku 2017 působil ve vládě svobodných a lidovců jako ministr dopravy. Je ženatý a má čtyři děti.

Norbert Hofer
Zdroj: Reuters

Květnové druhé kolo voleb vyhrál o zhruba 30 000 hlasů Alexander Van der Bellen. V současnosti jsou průzkumy veřejného mínění těsné, a vítězství tak může připadnout kterémukoli z kandidátů. Muže, který bude příštích šest let hlavou Rakouska, může vybírat 6,4 milionu voličů starších 16 let.