Farage prý míří za oceán, chce být prostředníkem mezi Trumpem a Londýnem

Horizont: Spojenectví Trumpa s Faragem (zdroj: ČT24)

Bývalý předseda UKIPu Nigel Farage, který se stal tváří brexitu, prý plánuje natrvalo se usadit ve Spojených státech. Farage podporoval republikána Donalda Trumpa po celou jeho prezidentskou kampaň a miliardář za něj teď oroduje, aby získal post velvyslance v USA. Londýn o tom nechce slyšet, euroskeptik přesto dál nabízí, že by rád plnil úlohu prostředníka mezi novým vedením USA a britskou vládou.

Farage bojoval za odchod Británie z EU přes 25 let, z toho po celou dekádu vedl Stranu nezávislosti Spojeného království (UKIP). V červnu se dočkal. „Všichni jste se mi smáli. Musím říct: Teď se mi nesmějete, že?!“ poznamenal tehdy dlouholetý outsider.

Hned nato ale všechny překvapil, když z čela strany odstoupil s tím, že svůj cíl splnil. UKIP je teď bez charismatického lídra a budoucnost strany je nejistá. Farageovi přátelé mezitím sdělili listu The Times, že euroskeptik přemýšlí spolu se svou manželkou o stěhování do Ameriky.

Oslava s Trumpem? Políček britské premiérce, míní komentátoři

Farage se stal nejlepším přítelem nového amerického prezidenta v Británii. Zatímco premiérka Theresa Mayová přemýšlela, jak se k Trumpovi postavit, Farage se za ním vydal a slavil s ním po jeho výhře nad demokratkou Hillary Clintonovou ve slavné Trump Tower.

Trump ho přijal jako vůbec prvního zahraničního politika. Někteří pozorovatelé to považují za políček Mayové, která se s budoucím šéfem Bílého domu nesetká dříve než začátkem příštího roku. Nicméně Downing Street ujišťuje, že premiérka stojí o co nejpevnější vztahy s příštím prezidentem Spojených států.

Její mluvčí Helen Bowerová v pondělí v této souvislosti sdělila, že „jednou z věcí, o kterých se nyní po zvolení nového prezidenta USA uvažuje, je pozvání ke státní návštěvě“. Potvrdila přitom, že návštěva by se měla uskutečnit v roce 2017.

Nigel Farage
Zdroj: Eduardo Munoz/Reuters

Trump už mezitím naznačil, že by chtěl Farage poblíž. „Mnozí lidé by byli rádi, kdyby Nigel Farage reprezentoval Velkou Británii jako velvyslanec ve Spojených státech. Odvedl by skvělou práci,“ napsal Trump na Twitteru.

Londýn ale jeho návrh bez debat přešel. „Tato pozice není volná!“ zdůraznil britský ministr zahraničí Boris Johnson. Podle listu The Telegraph ale Farage opět poletí do Washingtonu už začátkem prosince, přičemž se setká mimo jiné s Trumpovými poradci.

Britský politik by rád napravil pošramocené vztahy

Sám Farage přitom odmítá, že by se měl znovu osobně setkat s budoucím šéfem Bílého domu. Stanici CNN řekl, že by chtěl působit jako prostředník mezi britskou vládou a Trumpem po „hrbolatém startu“.

Rád by prý přispěl k napravení vztahů, které utrpěly tím, co o Trumpovi někteří britští politici říkali. Mayová kupříkladu miliardáře kritizovala za poznámky ohledně radikálních islamistů v Británii, které označila za „rozdělující a špatné“. Týkalo se to Trumpova výroku, že v některých částech Londýna se policisté bojí o život, protože ve městě je mnoho radikalizovaných muslimů.

Vítěz amerických voleb nejprve zavolal jedenácti světovým lídrům, než se ozval Mayové, upozorňuje CNN. Naznačil přitom, že tolik opěvovaný „zvláštní vztah“ mezi USA a Británií možná nebude do budoucna tak speciální.

Britský lid promluvil, pravá revoluce ale ještě přijde, míní Farage

Farage také tvrdí, že zatímco v USA jde v souvislosti s vítězstvím Trumpa o „totální revoluci“, v Británii ještě není po všem a po příštích parlamentních volbách pravděpodobně čeká zemi seismický šok, protože vládní konzervativci k brexitu nepatří.

Skutečné změny podle něj přijdou v dalších třech až pěti letech. „Lid promluvil, ale establishment nechce poslouchat, takže je nutné vybojovat velké bitvy. A já do nich půjdu,“ konstatoval bývalý šéf nacionalistů.