Merkelová podle svého kolegy znovu zabojuje o post kancléřky

Události: Kandidatura Merkelové na německou kancléřku (zdroj: ČT24)

Angela Merkelová bude příští rok znovu kandidovat na německou kancléřku. Televizi CNN to řekl její stranický kolega a šéf zahraničního výboru Spolkového sněmu Norbert Röttgen. Podobné hlasy se v poslední době množí. Merkelová, která by se o post v čele vlády ucházela již počtvrté, ale zatím nic oficiálně nepotvrdila. Podle kabinetu i CDU politička oznámí rozhodnutí sama a v pravý čas.

„Bude se ucházet o post kancléřky,“ prohlásil ve vysílání CNN Röttgen. „Je absolutně odhodlaná, ochotná a připravená přispět k posilování mezinárodního liberálního řádu,“ podotkl také politik křesťanskodemokratické unie (CDU).

Kancléřka, kterou deník The New York Times nedávno označil za poslední zbývající obhájkyni západních liberálních hodnot, je podle Röttgena základním kamenem takového pojetí světa. Není podle něj ale možné spoléhat na jediného člověka, přispět musí i politici dalších zemí, včetně těch ve Spojených státech.

Norbert Röttgen
Zdroj: ČTK/imago stock&people

Německá vláda i CDU Röttgenův komentář odmítly. Vedení CDU na Röttgenova slova zareagovalo prohlášením, že Merkelová své rozhodnutí oznámí, až přijde čas. Pozorovatelé německé politiky mají za to, že se tak může stát na stranickém sjezdu začátkem prosince, ale klidně také až začátkem příštího roku.

Své vyjádření mírnil i Röttgen. Šlo prý jen o jeho „osobní hodnocení.“ „Pokud jde o otázku kandidatury kancléřky, myslím, že jsem řekl to, co si všichni myslí a co očekávají,“ řekl deníku Bild. 

S konkurencí Merkelové je to momentálně dost špatné. Ta konstelace, která se vytvořila i s volbou Donalda Trumpa, nahrává tomu, že německé obyvatelstvo a politické strany jsou si vědomy, že potřebují silnou osobnost, která je etablovaná, mezinárodně uznávaná, a to samozřejmě je především Angela Merkelová.
Vladimír Handl
odborník na Německo, Ústav mezinárodních vztahů

Merkelová stojí v čele Německa už jedenáct let. Tomu, že se bude ucházet o další funkční období, podle odborníků nasvědčuje například její aktivní zapojení do plánování volební kampaně před parlamentními volbami v příštím roce nebo to, že zatím vůbec nenaznačila, že by v prosinci neobhajovala post šéfky CDU.

Dosud přitom vždy zastávala názor, že by funkce předsedkyně křesťanských demokratů a kancléřky měly jít ruku v ruce.

Horizont ČT24: Kandidatura Merkelové a vztahy mezi Německem a USA (zdroj: ČT24)