Razie v Samsungu: Prezidentský skandál stále hýbe Jižní Koreou

Jihokorejští vyšetřovatelé prohledali kanceláře společnosti Samsung Electrics v Soulu v souvislosti se skandálem prezidentky. Úřady prověřují podezření, že firma neprávem poskytla peníze dceři zatčené přítelkyně hlavy státu. Ta čelí obvinění, že spolu s poradci zneužívala blízkého vztahu s političkou pro financování sekty. Opozice varuje, že spustí celostátní hnutí proti prezidentce.

Jihokorejské úřady v posledních dnech vydaly zatykač na dlouholetou přítelkyni hlavy státu Čche Son-sil a tři její poradce. Prokurátoři nyní vyšetřují, zda Samsung neposkytl 3,1 milionu dolarů firmě spoluvlastněné Čche a její dcerou, která si měla za tyto peníze zařídit jezdecké školení v Německu.

Vyšetřovatelé údajně uskutečnili razii i v Korejské jezdecké federaci a Korejské asociaci pro koňské záležitosti.

Prezidentka Pak Kun-hje se v pátek národu v emotivním projevu za skandál omluvila, odmítla ale jakoukoli vědomou roli ve financování nadací či sekty spojené se zmíněnou přítelkyní. Ujistila zároveň, že je připravena spolupracovat s vyšetřovateli.

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje s parlamentním mluvčím
Zdroj: Yonhap/Baek Seung-ryol

Po pádu prezidentky volají pravidelně desetitisíce lidí

Vyměnila také premiéra, některé další členy kabinetu i své spolupracovníky, řadu obyvatel ale nepřesvědčila a v sobotu demonstrovalo v centru Soulu podle policie opět kolem 40 tisíc, podle organizátorů dokonce 200 tisíc lidí, kteří požadovali její demisi.

Pak Kun-hje vládne Jižní Koreji jako vůbec první žena v historii od roku 2012. Podle průzkumů ji podporuje v současnosti jen kolem pěti procent lidí.

Jihokorejci vyzývají prezidentku k rezignaci
Zdroj: Kim Hong-Ji/Reuters

Šéfka opoziční Demokratické strany prohlásila, že nepovažuje prezidentčinu omluvu za upřímnou – Pak Kun-hje by podle ní měla jmenovat do čela vlády osobu, kterou schválí parlament.