Čtyři státy, kde se v noci rozhodne: Florida, Ohio, Pensylvánie a Severní Karolína

Opakuje se to každé prezidentské volby – některé ze států přitahují větší pozornost než jiné. Vzhledem k těsným rozdílům právě tato místa zřejmě rozhodnou, kdo bude novým prezidentem USA. Každý z nich přitom může sehrát klíčovou roli.

Severní Karolína

„Pokud bude hlas Afroameričanů v Severní Karolíně silný, pak právě vy volby rozhodnete“. Ani ne týden starý citát Baracka Obamy ukazuje důležitost této oblasti na východě USA, kde žije sotva pět milionů lidí. Z klíčových států těchto voleb je nejmenší, ale právě jeho výsledky mohou rozhodnout.

Výsledky posledních voleb v Severní Karolíně
Zdroj: telegraph.co.uk

Jediný, kdo tam za posledních 40 let narušil nadvládu republikánů, byl právě Obama v roce 2008. Trump ale rozhodně nemá nic jisté. Značnou část obyvatelstva Severní Karolíny tvoří černošští voliči a také bílé, vysokoškolsky vzdělané obyvatelstvo. Ani na jedno z nich se tým Trumpa nemůže příliš spoléhat. Pokud ale chce vyhrát, na cestě do Bílého domu se zřejmě bez Karolíny neobejde.

Jde o jediný z „nerozhodnuté čtveřice“, kde při minulých volbách slavil republikán Mitt Romney. Nicméně Clintonová tam podle posledních průzkumů mírně vede. (Například středeční šetření univerzity Quinnipiac ukázalo 48 procent převahy oproti 46 procentům pro Trumpa.)

Americké volby očima zpravodajů ČT v USA (zdroj: ČT24)

„Řekněme, že Clintonová získá Severní Karolínu. Trump by mohl vyhrát ve všech ostatních státech, kde Romney minule, plus na Floridě, v Ohiu a Iowě. I to mu dává jen 244 volitelů,“ zmiňuje v propočtech CNN. Jednoduše řečeno: Pokud Trump v tradičně republikánském státě neuspěje – což naznačují průzkumy – volby zřejmě prohrál.

Nechme nyní stranou státy, kde má Trump dlouhodobou podporu. Může zvítězit v dalších „těsných“, jako je Nevada, Colorado, New Hampshire nebo Pensylvánie. Žádný z nich mu ale sám o sobě nepřinese 270 volitelů právě bez Severní Karolíny – to platí dokonce i pro většinu kombinací dvou. 

Sledujte speciální vysílání na ČT24
Zdroj: ČT24

Florida

Jen jedinkrát od roku 1960 na Floridě nevyhrál následný celkový vítěz. Jde o největší z takzvaných swing states, tedy váhavých, které se přikloní tu k demokratickému, tu k republikánskému uchazeči. Právě sem se ubírala během kampaně značná pozornost. Trump přijel 23krát, Clintonová 18krát. Podle posledních průzkumů vedla kandidátka demokratů o zhruba jeden procentní bod.

Florida je co do věku nejstarší americký stát – se 17 procenty obyvatel staršími 65 let. Zároveň ale představuje jeden z nejdynamičtěji rostoucích států díky stále většímu množství hispánců.

Výsledky posledních voleb na Floridě
Zdroj: telegraph.co.uk

Hispánci, kteří pocházejí z okruhu kubánské komunity okolo Miami, jsou tradičně spíš republikánští voliči. Ti, kteří pocházejí z pevninských zemí latinské Ameriky, vždy preferovali spíš demokraty.

Spolu s New Yorkem má Florida třetí největší počet volitelů. Sehrála klíčovou roli v památném souboji 2000 mezi Georgem W. Bushem a Alem Gorem. Republikán Bush tehdy v téměř šestimilionovém státě vyhrál o pouhých 500 hlasů.

Pokud Clintonová na Floridě vyhraje, musí Trump zvítězit ve všech ostatních klíčových státech.

Ohio

Jako jediný stát svými voliteli podpořilo Ohio vítězného kandidáta pokaždé od roku 1964. Ač z nemalé části vyplněný jezery, je sedmým nejlidnatějším státem USA. Žije tam převážně bílé obyvatelstvo – v roce 2010 tvořily minority méně než pětinu obyvatel Ohia. 

Výsledky posledních voleb v Ohiu
Zdroj: telegraph.co.uk

Je klíčovým státem hlavně pro Trumpa. Pokud chce podnikatel pomýšlet na výhru, musí v Ohiu bezpodmínečně vyhrát.

Ohio je při každých volbách jedním ze sledovaných „zrcadel“. Asi nejlépe totiž odráží celonárodní rozvrstvení obyvatelstva – co do věku, pohlaví, vzdělání, rasy nebo náboženství. Větší význam má zřejmě pro republikány. Ve státě mají tradičně silně organizovanou politiku, žádný prezident zvolený za republikány se bez Ohia neobešel. U demokratů došlo k podobné výjimce jen ve dvou případech.

Pensylvánie

Ačkoliv průzkumy v Pensylvánii naznačovaly relativně klidnou převahu Clintonové, jde o jeden z historicky velmi rozkolísaných států. V posledních volbách tam měli navrch demokraté díky silné imigraci z Puerto Rica. Během poslední dekády přišla právě sem jedna z nejsilnějších hispánských komunit ve Státech. Jde o šestý nejlidnatější stát USA.

Výsledky posledních voleb v Pensylvánii
Zdroj: telegraph.co.uk

Pokud chce Clintonová vyhrát, vítězství v Pensylvánii je pro ni samozřejmostí – těžší zkoušky pro ni přijdou jinde. Poradci Trumpa naopak přiznávají: Stát, který nezvolil republikána od roku 1988, musí podnikatel získat. V opačném případě jeho šance výrazně klesnou už v zárodku.

Každý z klíčových států představuje mix velkých měst s méně obydlenou zemědělskou a průmyslovou oblastí. Právě na chudší oblasti Trump cílil při slovech o nutnosti vrátit Američanům zpět ukradená pracovní místa. Avšak s výjimkou Pensylvánie, kde je nezaměstnanost o něco vyšší, se podíl lidí bez práce v důležitých státech pohybuje kolem celonárodního průměru: 4,9 procenta či méně.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org