Policisté vyklízejí provizorní tábor v Paříži. Migranty převážejí do uprchlických center

Zpravodaj ČT Zavadil: Vyklízení probíhá hladce (zdroj: ČT24)

Francouzská policie od rána vyklízí provizorní obydlí migrantů v severních okrscích Paříže. Obyvatelé čtvrtí si stěžovali na nepořádek, výkaly v ulicích i noční rvačky. Úřady odhadují, že tu na ulicích žilo asi tři tisíce lidí. Vláda odmítá, že by za nárůstem příchozích v posledních dnech bylo zrušení uprchlického tábora v Calais.


Vyklízení začalo kolem šesté hodiny ráno a zatím probíhá bez větších problémů, uvedl zpravodaj ČT Petr Zavadil. Zhruba osmdesát autobusů převeze běžence do uprchlických center v Paříži a okolí. Akce, které se účastní šest set policistů, zabere minimálně dva dny.

Ministryně pro bydlení Emmanuelle Cosseová na místě potvrdila, že evakuace se týká asi tří až tří a půl tisíc migrantů a že pro všechny je zajištěno ubytování. Pro migranty je vyčleněno místo v 74 útulcích, vesměs tělocvičnách, v okolí Paříže.

„Kam nás vedou? Do Paříže, anebo na venkov?“ znepokojoval se devatenáctiletý mladík z Guineje. „Nemám ponětí, kam nás odvezou. Hlavně abych měl doklady. Už měsíc tady stanuji a jsem rád, že vypadnu,“ svěřil se agentuře AFP osmadvacetiletý Chálid.

Mnoho lidí v provizorním táboře pochází ze Súdánu, Eritreje nebo Afghánistánu. Po převezení do uprchlických center budou moci požádat o azyl. Většina z migrantů ale neusiluje o azyl ve Francii, nýbrž se chce dostat do Británie. Londýn ovšem posiluje opatření proti tomu, aby se na britské ostrovy nekontrolovatelně dostávali přes Lamanšský průliv migranti, jejichž počet tak ve Francii stále roste.

Události: Paříž začala vyklízet uprchlický tábor (zdroj: ČT24)

Tábořiště už vyklízeli několikrát

Tábořiště vzniklo poblíž stanice metra Stalingrad. Vyklizeno už bylo v červenci a září, migranti se ale na místo rychle vrátili a jejich počet vzrostl po zavření tábora v Calais. Jiní přicestovali z Itálie, kam se dostali po nebezpečné cestě z Afriky či Blízkého východu. Vláda ale odmítá, že by likvidace takzvané Džungle byla příčinou přílivu dalších obyvatel do provizorního tábořiště v posledních dnech. 

Pařížské tábořiště úřady naposledy vyklidily v polovině září, kdy se operace týkala asi 2100 migrantů, a na konci července, kdy evakuovaly skoro 2500 migrantů. Celkem během třicítky podobných akcí v metropoli bylo evakuováno asi dvacet tisíc migrantů.

Pařížská radnice ve snaze zabránit obnově tábořiště vytvořila středisko humanitární pomoci se čtyřmi sty lůžky, odkud mají být uprchlíci po několika dnech odesíláni do stálejších útulků.

Tento týden úřady dokončily rozvoz více než šesti tisíc migrantů, hlavně Afghánců, Eritrejců a Súdánců, z tábora Džungle u Calais do šedesáti středisek po celé Francii. Nyní, po poklesu teplot a méně než půl roku před prezidentskými volbami, přišla řada na tábořiště na severu Paříže.