Střední Itálie hlásí další otřesy u Perugie, měly sílu pět stupňů

Střední Itálii nad ránem zasáhlo další zemětřesení, mělo sílu pět stupňů Richterovy stupnice. Oznámila to americká geologická služba USGS. Otřesy postihly stejnou oblast jako nedávná silná zemětřesení.

Epicentrum se nacházelo asi padesát kilometrů jihovýchodně od Perugie. Zemětřesení bylo podle USGS mělké, jeho ohnisko bylo jen deset kilometrů pod zemí. Informace o případných škodách či zraněních osob zatím nejsou k dispozici.

Minulý týden postihla stejnou oblast série několika silných zemětřesení, která vyhnala z domovů na 22 tisíc lidí. Otřesy, jež dosahovaly až 6,5 stupně, byly nejsilnější za posledních třicet let. Vyžádaly si desítky zraněných, zasáhly stovky památek a způsobily rozsáhlé škody. Italská vláda poslala do postižených obcí čtyřicet milionů eur (přes jednu miliardu korun) okamžité pomoci.

Italské úřady po této sérii zemětřesení oznámily, že v oblastech Umbrie a Marche musejí statici zkontrolovat na 200 tisíc budov. Podle civilní obrany bude trvat minimálně dva týdny, než budou zkontrolovány například jen školy v postiženém regionu.