Schengen by měl být omezen i zkraje příštího roku, navrhuje Komise

Země EU by podle názoru Evropské komise měly prodloužit kontroly na některých vnitřních hranicích Schengenu o další tři měsíce. Pokud budou s návrhem země podle očekávání souhlasit, padá původní plán na plné fungování Schengenského prostoru ještě do konce roku.

Státy Unie naposledy v květnu prodloužily kontroly o půl roku. Opatření se týká Německa, Rakouska, Švédska, Dánska a přidruženého Norska. Kontroly tyto země kvůli migrační krizi zavedly ještě dříve, bez květnového rozhodnutí by s nimi ale musely přestat. Nyní by - pokud by Komise neučinila úterní krok - kontroly skončily v listopadu.

Komise připustila, že přes výrazný pokles příjezdů uprchlíků zůstává dál velký počet migrantů v Řecku i dalších zemích, kam se následně tito lidé přesunuli. „Odstranění dočasných kontrol by tedy mohlo, v tomto okamžiku, vést ke zvýšenému druhotnému pohybu,“ uvedla Komise.

„Na návratu k normálnímu fungování Schengenu pracujeme tvrdě. Ale ještě tam nejsme. Proto dnes navrhujeme omezené prodloužení určitých hraničních kontrol, v souladu se schengenskými pravidly,“ poznamenal první místopředseda Komise Frans Timmermans.

Podle komisaře pro migraci Dimitrise Avramopulose je dál cílem co nejrychlejší návrat k normálnímu fungování schengenského prostoru bez kontrol. Na realizaci březnového plánu Komise je podle něj ale potřeba delší doba, ačkoliv už například začala fungovat společná Evropská pobřežní a pohraniční stráž.

Otevřené vnitřní hranice jsou vnímány jako jeden z největších úspěchů evropské integrace, který usnadnil cestování i obchod a který podporuje hospodářský růst. Masivní migrace ale donutila osm zemí zavést opatření, která měla snížit počet přicházejících migrantů. Brusel varoval, že evropské hospodářství by na případném kolapsu Schengenu tratilo 18 miliard eur (486 miliard korun) ročně.

  • Schengenská smlouva byla podepsána v roce 1985 na palubě lodi Princesse Marie-Astrid poblíž lucemburského městečka Schengen.
  • Na jejím základě byly v roce 1995 zrušeny celní a pasové kontroly na vnitřních hranicích některých států Evropské unie, čímž vznikl takzvaný schengenský prostor.
  • Jeho součástí je v současnosti 26 států – Česko se k projektu připojilo v roce 2007.