Belgický řidič autobusu ze švýcarské tragické havárie opilý nebyl

Bern - Řidič belgického školního autobusu, při jehož březnové nehodě ve Švýcarsku zemřelo 28 lidí, z toho 22 belgických a nizozemských dětí, neměl v krvi alkohol. Pět měsíců po tragické nehodě dnes výsledky pitvy 34letého řidiče oznámilo státní zastupitelství kantonu Valais. Z pitevní zprávy rovněž vyplývá, že šofér nebral ani drogy a netrpěl žádnou závažnou nemocí, která by mohla být příčinou nehody.

Podle lékařské zprávy měl řidič pouze zúžené koronární tepny. „Nemáme ale žádné důkazy o nemoci, která by mohla vysvětlit, proč muž ztratil kontrolu nad autobusem,“ řekl státní zástupce Olivier Elsig. Krevní testy také ukázaly, že řidič bral každý den antidepresivum. Jeho naměřené množství však bylo obvyklé pro lidi na příslušné terapii. Pitva dále potvrdila, že řidič podlehl poraněním, která si přivodil při nehodě.

Osudného 13. března autobus, který vezl školáky z lyžařského pobytu, narazil v tunelu u obce Sierre na jihu Švýcarska do zdi. Už v červnu vyšetřovatelé oznámili, že vylučují technickou příčinu nehody. Řidič podle nich také alespoň v týdnu před nehodou vždy dodržoval pauzy na odpočinek. Belgická média dříve spekulovala například o tom, že řidič během jízdy manipuloval s palubním DVD přehrávačem.

Vydáno pod