Němečtí politici chtějí vyznamenat syrské „hrdiny z Lipska“

Němečtí poslanci chtějí, aby Syřané, kteří pomohli zadržet Džábira Bakra podezřelého z plánování teroristického útoku, dostali státní vyznamenání. Někteří z politiků navrhují mužům rovnou udělit azyl. Už v pondělí trojici mužů poděkovala kancléřka Angela Merkelová, v úterý totéž udělal i lipský starosta Burkhard Jung.

„Ti mladí muži by si zasloužili Spolkový kříž za zásluhy. To, co udělali, svědčí o hluboké úctě ke svým německým hostitelům. Lepší integraci si lze jen těžko představit. Je to příkladné,“ uvedl vlivný člen vládní sociální demokracie Johannes Kahrs. Spolkový kříž za zásluhy je jedním z nejvyšších německých vyznamenání.

Podle člena Křesťanskodemokratické unie (CDU) Jürgena Klimkeho by jejich vyznamenání bylo silným signálem oběma směry, jak směrem k německému obyvatelstvu, tak i k dalším uprchlíkům.

Ve hře je i rychlejší azylové řízení

Předseda parlamentního výboru pro otázky vnitra Ansgar Heveling dokonce vyzval, aby příslušné úřady urychleně rozhodly o azylových žádostech tří Syřanů. Zdůraznil ale, že by procedura měla i přes jejich zásluhy proběhnout standardně. Saský poslanec za postkomunistickou stranu Levice André Hahn chce, aby úřady Syřanům azyl rovnou přiznaly.

Zásah policie v Chemnitzu
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Francie loni maliskému imigrantovi Lassanovi Bathilymu za záchranu několika lidí při teroristickém útoku na obchod s košer potravinami v Paříži dokonce udělila občanství.

Syřané Bakra svázali a předali policii

Německá média a politici tři Syřany oslavují jako „hrdiny z Lipska“. Ti 22letého Bakra v bytě jednoho z nich, kde chtěl Bakr přespat, svázali a pak předali policii. Kvůli obavám z pomsty islamistů trojici chrání policie.

O víkendu objevila saská policie v Bakrově bytě v Chemnitzu (Saská Kamenice) 1,5 kilogramu výbušných látek, včetně triacetonu triperoxidu (TATP), který použili i atentátníci v Paříži a Bruselu. Syřan byl zřejmě napojený na teroristickou organizaci Islámský stát.

Podle vyšetřovatelů byl v Německu od začátku roku 2015, před časem ale pobýval několik měsíců v Turecku. Zda se v té době dostal i do Sýrie, zatím není jasné. Do Německa se vrátil v srpnu, podle německých médií s velkým obnosem peněz v amerických dolarech.