K dopadení podezřelého uprchlíka přispěl Facebook a trojice odvážných Syřanů

Německá média i část politiků oslavují jako hrdiny tři Syřany, kterým se podařilo odhalit a zneškodnit podezřelého teroristu Džábira Bakra. Ten měl mít kontakty na Islámský stát a údajně plánoval útok. Muži jej nejprve ubytovali, protože na internetu žádal o pomoc. Později ho díky informacím na Facebooku poznali, svázali a předali rovnou policii.

Podle saské policie byl Bakr nejspíš napojený na Islámský stát. Do Německa přišel začátkem roku 2015 jako uprchlík. Nyní už je ve vazbě.

V sobotu ráno syrský běženec jen těsně unikl policii, která vnikla do jeho bytu v Chemnitzi, kde našla nebezpečné výbušniny. O několik hodin později dorazil Bakr na hlavní vlakové nádraží v Lipsku, sdělil bulvární list Bild. Poté zveřejnil na sociálních sítích vzkaz, v němž žádal o pomoc s nalezením útočiště.

Na jeho prosbu zareagoval syrský uprchlík Mohamed A. žijící v Lipsku, jenž Bakra vyzvedl spolu se svými dvěma kamarády na nádraží. „Vzali jsme ho do kamarádova domu, kde jsme jedli rýži a jehněčí. Pak jsme se přesunuli k jinému kamarádovi. (Podezřelý) terorista tam spal,“ řekl Bildu Mohamed.

Bakr mužům řekl, že přijel do Německa nedávno a snaží se sehnat práci. Další den strávil s trojicí Syřanů a nechal si bývalým holičem Mohamedem ostříhat vlasy. Když ale běženci surfovali na internetu, objevili tam policejní zprávu o pátrání po podezřelém.

Policie zveřejnila fotku hledaného muže
Zdroj: Reuters

Na Facebooku funguje několik oblíbených skupin pro syrské běžence v Německu

Mohamed sice německy téměř nemluví, členové syrské komunity ale sdílí často informace v arabštině nebo v angličtině. Existuje přitom hned několik facebookových stránek vysloveně pro syrské uprchlíky žijící v Německu, přičemž některé mají i 100 tisíc lajků, napsal německý list Die Welt.

Některé z těchto stránek řeší, jak postupovat na německých úřadech, jiné každodenní události nebo životní styl v Německu. Právě na jednom z takových profilů se objevila žádost, aby se syrští běženci pokusili vypátrat podezřelého běžence.

„My Syřané musíme bojovat proti těm z nás, kteří chtějí zdejším lidem uškodit, lidem, kteří nás podporují, a všem ostatním, kteří zde žijí,“ zněla věta nad fotografií Bakra. Když si pak šel Bakr lehnout, Mohamed s jeho přáteli a dalšími Syřany řešili přes Facebook, jestli jejich nalezenec odpovídá popisu.

„Nemohli jsme mu dovolit, aby Němcům něco provedl“

Když už o tom byli přesvědčeni, muže svázali kabely, napsal Bild. „Nabídl nám 1000 eur a 200 dolarů, když ho necháme jít, měl peníze v tašce spolu s nožem. Ale já jsem tak vděčný Německu, že nás přijalo. Nemohli jsme mu dovolit, aby Němcům něco provedl,“ konstatoval Mohamed. Muži místo toho vyrazili na policii, které oznámili, že podezřelého dopadli.

Jejich čin pomohl zmírnit protiimigrační nálady v zemi. Uprchlické vlny zneužívá hlavně krajní pravice, která spojuje běžence s ohrožením národní bezpečnosti. Časté jsou třeba žhářské útoky na ubytovny.

Lipský starosta Burkhard Jung už trojici Syřanů poděkoval, totéž v pondělí učinila kancléřka Angela Merkelová. Přední poslanec opoziční postkomunistické strany Levice André Hahn řekl, že tito „stateční lidé“ by měli co nejrychleji dostat azyl.

I německá média mají trojici Syřanů za hrdiny. Jejich jména nezveřejňují, aby se nestali terčem odvety ze strany islamistů.

Německá policie
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Provozovatelé stránky, díky níž byl Bakr odhalen, ale varují před zobecňováním. „Je divné, že jsme se my Syřané zachovali normálně, že jsme ukázali odvahu? Každá společnost má dobré a špatné lidi a je špatné zevšeobecňovat, ať už proti Syřanům, nebo proti Němcům. Zobecnění jsou špatná, ať už jsou pozitivní, nebo negativní,“ napsali dotyční.