Zachránce lidí z košer obchodu se stal občanem Francie

Paříž – Malijský mladík Lassana Bathily, který při útoku v pařížském košer obchodě ukryl několik lidí, dnes slavnostně převzal francouzské občanství. Před pěti lety ho přitom ministerstvo vnitra málem vypovědělo ze země. Francie tak udělala symbolickou tečku za atentáty na časopis Charlie Hebdo a košer prodejnu v pařížském Vincennes.

Čtyřiadvacetiletý Bathily schoval v chladicí komoře v suterénu obchodu pětici prchajících zákazníků společně s ročním dítětem. Sám vyjel ven výtahem na zboží a o situaci v prodejně podrobně informoval policii. „Vypnul jsem chlazení, zavřel jsem za nimi dveře a řekl jsem jim, ať jsou potichu,“ popsal později situaci.

Sám se přitom za hrdinu nepovažuje a nepřipouští si ani symboliku toho, že jako muslim zachránil židovské životy. Policisté ho nejdřív zadrželi v domnění, že jde o komplice atentátníka. Nakonec Amedyho Coulibalyho zneškodnili i díky tomu, že jim mladík nakreslil plánek obchodu. Jeho jméno proto o pár dní později zaznělo v pařížské synagoze z úst izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Premiér Valls předal Bathilymu francouzský pas (zdroj: ČT24)

Bathily, který je praktikujícím muslimem, emigroval z Mali do Francie v roce 2006 a o naturalizaci požádal teprve loni v červenci. Občanství tak obdrží po pouhém půlroce. Zrychlené řízení v této věci nařídil ministr vnitra Bernard Cazeneuve už den po útoku na prodejnu.

Dnešní předání pasu přitom nemusí pro Bathilyho znamenat konec. Na internetu se stále sbírají podpisy pod petici, která pro něj požaduje Řád čestné legie.

Vydáno pod