Policie v Chemnitzu pátrá po Syřanovi. Jeho byt skrýval výbušniny

V německém Chemnitzu probíhá rozsáhlé pátrání po 22letém muži kvůli hrozbě bombového útoku. Policie evakuovala dům na místním sídlišti a uzavřela nádraží. Muže syrského původu zatím policisté nedostihli - v jednom z bytů ve městě, které leží nedaleko od českých hranic, ale našli vysoce výbušnou látku. Zadrželi také tři muže, kteří byli s podezřelým v kontaktu.

O podezřelém Džábiru Bakrovi není zatím známo mnoho podrobností. Policie pouze sdělila, že v pátek dostala tip od Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV), který v Německu zastává roli civilní kontrarozvědky. Některá německá média píší o možném napojení Syřana na Islámský stát nebo chystaném útoku na některé z letišť, úřady však tyto informace zatím nepotvrdily.

Napovídat by jim ale mohl fakt, že policie v souvislosti se zásahem v Chemnitzu zvýšila bezpečnostní opatření na berlínském letišti Schönefeld. Tamní terminál v rámci preventivního opatření kontrolovalo 30 policistů.

Vyšetřovatelé už požádali české kolegy o pomoc při pátrání. Důkazy, že by hledaný Džábir Bakr měl být v ČR, ale nejsou, uvedl mluvčí ústecké krajské policie Daniel Vítek.

Kvůli zásahu na sídlišti Fritze Heckerta evakuovala policie na 80 lidí. Po odpoledním nálezu několika stovek gramů explozivní látky v bytě, do něhož se policie sama dostala za použití výbušniny, se rozhodla evakuovat šest dalších bytů. Experti před 20. hodinou výbušninu v jámě přímo na sídlišti kontrolovaně odpálili, a většina evakuovaných se nyní bude moci vrátit do svých domovů.

Podezřelá zavazadla musel zkontrolovat robot
Zdroj: ČTK/DPA

Uzavřeno bylo na několik hodin i hlavní nádraží v Chemnitzu, kde policie zadržela dva muže s kontaktem na podezřelého Syřana. Jejich zavazadlo prohledal speciální robot, nic nebezpečného ale nenašel. Večer policie nádraží znovu otevřela.

Třetí muž byl zatčen na sídlišti Fritze Heckerta na jihozápadě města, kde žije také hodně přistěhovalců. Všechny tři muže, kteří jsou podle německých médií také ze Sýrie, nyní vyslýchá.

Německo v létě čelilo několika ozbrojeným útokům, které vyvolaly napětí i kvůli probíhající migrační krizi.