Kandidátem SPD na kancléře by mohl být šéf EP Schulz

Kandidátem na německého kancléře za sociální demokracii (SPD) by se mohl stát šéf Evropského parlamentu Martin Schulz. Uvedl to magazín Spiegel. V koaliční sociální demokracii se totiž podle něj množí hlasy proti kandidatuře předsedy strany Sigmara Gabriela. Parlamentní volby se v Německu uskuteční na podzim příštího roku.

Gabriel v průzkumech veřejného mínění dlouhodobě zaostává za kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU), která se bude o post v čele německé vlády podle všeho ucházet již počtvrté v řadě. Merkelovou si navzdory časté kritice její uprchlické politiky také výrazně více Němců přeje za kancléřku.

I z těchto důvodů dosud Gabriel s rozhodnutím, zda se o funkci šéfa vlády bude ucházet, váhal a snažil se ke kandidatuře přemluvit ministra zahraničí a spolustraníka Franka-Waltera Steinmeiera. Nejoblíbenější politik Německa ale kandidovat odmítá, zejména kvůli zkušenosti z roku 2009, kdy sociální demokracii dovedl k nejhoršímu výsledku v jejích dějinách.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ve straně se tak diskutuje i o jiných jménech a podle Spiegelu sílí skupina vlivných sociálních demokratů, kteří jsou ochotni podpořit kohokoliv jiného než Gabriela, u něhož se domnívají, že s ním SPD nemůže Merkelovou a její konzervativní unii CDU/CSU porazit. Nejčastěji se přitom skloňuje jméno dlouholetého evropského poslance Schulze.

Jelikož Schulz musí už v dohledné době oznámit, jestli se bude znovu ucházet o post šéfa Evropského parlamentu, je podle Spiegelu možné, že rozhodnutí o kandidátovi na německého kancléře v SPD padne už tento měsíc. Gabriel přitom zamýšlel, že se o stranickém kandidátovi rozhodne až v příštím roce.