Silný hurikán Matthew zatopil pobřežní oblasti na Haiti

Haiti zasáhl jeden z nejsilnějších hurikánů za poslední roky. Vítr tam dosahuje v nárazech rychlosti až 230 kilometrů za hodinu. Hlášeny jsou první zatopené oblasti a sesuvy půdy. Podle CNN zemřeli tři lidé. Hurikán Matthew se naopak vyhnul Jamajce. Zasáhnout by měl ale Kubu. Úřady už evakuovaly přes 300 tisíc lidí.

Na Haiti přirovnávají tropickou bouři čtvrté kategorie, která dostala jméno Matthew, k hurikánu Flora. Ten v roce 1963 zabil na ostrově tisíce lidí. Úřady nyní připravily na 1300 nouzových přístřešků, kam by se mohlo schovat až 340 tisíc osob. Obě letiště zůstala zavřená.

Haiti je jednou z nejchudších zemí na světě a mnoho z jeho jedenácti milionů obyvatel žije v chatrčích v oblastech ohrožených záplavami. „Odhaduje se, že asi padesát tisíc lidí na Haiti po zemětřesení, které zemi zasáhlo před šesti lety, stále žije ve stanech,“ uvedl meteorolog ČT Michal Žák.

Mnozí Haiťané odmítají odejít ze svých domovů kvůli strachu z rabování. „Co bude s našimi věcmi? Když o ně přijdeme, nikdo nám nic nedá,“ postěžoval si obyvatel slumu Toussaint Laine. Jih země hlásí, že některé pobřežní obce se ocitly pod vodou. 

Místy hrozí, že naprší až 102 centimetrů srážek. Město Tiburon zasáhly velmi vysoké vlny. „Každý se snaží najít bezpečné místo, aby se ochránil,“ prohlásil starosta obce. Prozatímní prezident Haiti Jocelerme Privert již dříve uvedl, že zemřeli někteří lidé na moři nebo ti, kteří nerespektovali varování.

Pod vodou jsou některé ulice a silnice v hlavním městě Port-au-Prince. Videa z města Les Cayes ukazují palmy zohýbané silným vichrem, který strhává střechy příbytků. „Mnoho lidí prosí o pomoc, ale je pozdě. Není možné se k nim dostat a evakuovat je,“ konstatoval ředitel místní katolické služby Fonie Pierre. Mezi Les Cayes a Tiburonem prý došlo k velkému sesuvu půdy.

Matthew se pohybuje na sever rychlostí necelých 15 kilometrů v hodině. Během noci na středu místního času je očekáván na východě Kuby, odkud podle předpovědí NHC bude pokračovat severozápadně k Bahamám.

V největším ohrožení v nejbližších hodinách je jihozápadní a západní část Haiti, ale i Dominikánská republika, Jamajka a východní Kuba.
Michal Žák
meteorolog ČT

Největší problémy může způsobit přívalový déšť

„Největší riziko bude spojené s intenzivním přívalovým deštěm,“ uvedl meteorolog ČT. Déšť už zasáhl Dominikánskou republiku, ne sice v souvislosti s hurikánem, ale půda už je přesycená a příchod Matthew povede k povodním a sesuvům půdy.

Jamajka mezitím odvolala varování před hurikánem. V platnosti zůstává výstraha před tropickou bouří. Podle původních předpovědí měl Matthew zasáhnout východ Jamajky, podle aktuálních dat se ale bude pohybovat o něco východněji. „Unikli jsme tomu nejhoršímu, ale ještě nejsme úplně v suchu,“ uvedl ředitel jamajské meteorologické služby Evan Thompson.

Americká agentura pro mezinárodní rozvoj mezitím oznámila, že na pomoc Haiti a Jamajce uvolnila 400 tisíc dolarů (9,6 milionu korun).

Jamajka před příchodem hurikánu
Zdroj: Reuters/Henry Romero

Koncem týdne se hurikán přesune k pobřeží Spojených států

Z východní části Kuby už úřady preventivně evakuovaly 316 tisíc lidí. Kubánská vláda vyhlásila výstrahu před hurikánem v šesti východních provinciích, v nichž se nachází i druhé největší město země Santiago a americká vojenská základna Guantánamo.

Až hurikán opustí Kubu, tak se stočí k oblasti Baham a dá se očekávat, že zasáhne i severní Floridu, Severní a Jižní Karolínu. K tomu by mělo dojít někdy koncem tohoto pracovního týdne, případně začátkem víkendu.
Michal Žák
meteorolog ČT

Předpovědi mluví o tom, že by bouře mohla udeřit na Floridě ve čtvrtek v noci. Floridský guvernér Rick Scott vyhlásil stav nouze pro celý stát. „Pokud Matthew dorazí na Floridu, může způsobit masivní škody, jaké jsme nezažili od hurikánu Andrew, který zasáhl Miami v roce 1992,“ uvedl Scott. 

Matthew si od svého vzniku vyžádal nejméně tři oběti. Po 16letém chlapci na ostrově Svatý Vincent a starším muži v Kolumbii v úterý zahynul haitský rybář. Dalšího muže haitské úřady pohřešují.