Estonsko má první prezidentku

Estonský parlament do čela země zvolil Kersti Kaljulaidovou, která dosud působila v Evropském účetním dvoře. V klání neměla soupeře, na její podpoře se předem dohodla většina parlamentních stran. Ve funkci prezidenta střídá dvaašedesátiletého Toomase Hendrika Ilvese.

„Děkuji za důvěru a hlasy,“ poděkovala první estonská prezidentka poté, co ji podpořilo 81 ze 101 poslanců. Jen 17 zákonodárců hlasovalo proti. Ke zvolení bylo zapotřebí nejméně 68 hlasů, uvedla agentura TASS. Proti nové prezidentce byli podle agentury jen konzervativci.

Novou hlavu státu nedokázal zvolit parlament během tří hlasování, která se konala na konci srpna. V září neuspělo ani zvláštní voličské grémium. Celý proces se tak vrátil zpět do rukou parlamentu.

- Bioložka a ekonomka Kersti Kaljulaidová se narodila 20. prosince 1969 v Tartu. V roce 1992 vystudovala biologii na univerzitě v rodném městě a tamtéž získala v roce 2001 titul MBA v oboru management.

- V 90. letech působila jako manažerka v několika společnostech z oboru komunikací a bankovnictví a v letech 1999 až 2002 byla ekonomickou poradkyní tehdejšího premiéra Marta Laara a další dva roky ředitelkou jedné z estonských elektráren. Současně působila jako publicistka a analytička, její doménou byly otázky Evropské unie a témata ze sociální a ekonomické oblasti.

- Od roku 2004 do roku 2016 pracovala jako estonská zástupkyně u Evropského účetního dvora.

- V minulosti byla členkou pravicové konzervativní strany Vlast.

- Je podruhé vdaná, celkem má čtyři děti a je již babičkou.

O funkci hlavy státu se ucházel například nezávislý právník Allar Jöks, bývalý eurokomisař Siim Kallas z vládnoucí Reformní strany či bývalá ministryně Mailis Repsová z opoziční Estonské strany středu.

Dosavadní prezident už nemohl kandidovat, protože je v úřadu dvě volební období. Jeho pravomoci vyprší tento měsíc. Kaljulaidová do funkce nastoupí 9. října.