Hurikán Matthew je krůček od Jamajky a Haiti, nevyhne se ani turistickým oblastem

K Jamajce se blíží hurikán čtvrtého stupně Matthew. Podle meteorologů zasáhne vítr, jehož rychlost přesahuje 200 km/h, ostrov ještě během neděle. Naprší až 40 centimetrů. V ohrožení jsou také sousední karibské ostrovy Kuba a Haiti. K přípravě na možný příchod hurikánu vyzval i floridský guvernér.

V minulých dnech dosahoval hurikán Matthew nejvyššího pátého stupně Saffirovy-Simpsonovy stupnice hurikánů. Sice již zeslábl na čtvrtý stupeň, stále ale může na Jamajce napáchat vážné škody, meteorologové předpokládají, že především ve východní části ostrova spadne téměř 40 centimetrů vody. Přijde nejspíše ještě během neděle. Úřady varovaly, že bouře může zasáhnout i hlavní turistické oblasti včetně Montego Bay na severu ostrova.

Jamajský premiér Andrew Holness zdůraznil, že se ostrov na živel připravuje. Pohotovost mají záchranáři a policisté a napříč Jamajkou jsou připraveny. „Víme, že nás bouře zasáhne. Všechny modely ukazují, že Jamajka bude na 90 procent ovlivněna touto bouří. Máme ale kontrolu nad našimi možnostmi připravit se. Jsme si jistí, že řádné přípravy můžou snížit případný počet obětí i škody na majetku,“ uvedl.

Podle původní předpovědi měl Matthew zasáhnout především východní část Jamajky. Nové propočty však předpokládají, že dosáhne také na jihozápadní část Haiti a další den zasáhne i Kubu.

Matthew se blíží k Jamajce (zdroj: ČT24)

Američané avakuují základnu na Guantánamu

Kvůli obavě z vysokých vln na moři již začala dobrovolná evakuace ostrůvků jižně od Haiti a kubánský prezident Raúl Castro odjel do města Santiago na východě svého ostrova, aby dohlédl na přípravy. Americká armáda potom částečně evakuovala svoji kubánskou základnu Guantánamo, kterou opouští část personálu a také rodiny vojáků. „Zbylý vojenský a civilní personál se ukryje na místě, a až bouře přejde, zahájí opravy,“ sdělilo americké námořnictvo.

Evakuovaní ale možná nenaleznou záchranu před bouří ani ve Spojených státech. Na Bahamy a poté na východní pobřeží USA by totiž Matthew mohl udeřit také. Zatím sice není jasné, zda se hurikán tak daleko na sever dostane, a pokud ano, jakou bude mít sílu. Floridský guvernér Rick Scott však již vyzval občany, aby se na hurikán začali připravovat.