Hurikán Matthew se blíží k Jamajce, krátce dosáhl nejvyšší úrovně

Hurikán Matthew, přesouvající se Karibikem, dosáhl nejvyšší páté kategorie a od roku 2007, kdy v Atlantiku řádil hurikán Felix, se stal nejsilnější bouří. Během soboty sice oslabil na čtvrtou úroveň, přesto meteorologové varují, že jeho větry dosahující až 250 kilometrů v hodině mohou ničit domy. Uragán míří na Jamajku, kde se už místní obyvatelé začali připravovat na jeho dopady. V ohrožení jsou i Kuba a Haiti.

Podle předpovědi by měl Matthew dorazit k jižnímu pobřeží Jamajky, kde se nachází jediná jamajská rafinerie, během pondělí. V ohrožení by mohla být i hojně turisticky navštěvovaná oblast Montego Bay na severu ostrova.

Přestože Matthew podle Saffirovy-Simpsonovy stupnice hurikánů v sobotu zeslábl z nejvyšší - páté úrovně - na čtvrtou, jamajská vláda se připravuje na nejhorší a je v nejvyšší pohotovosti.„Doufáme, že nás hurikán nezasáhne, ale pokud se tak stane, vynasnažíme se ze všech sil předvést, že jsme lidé na svém místě,“ uvedl mluvčí vlády Robert Morgan s tím, že v pohotovosti jsou také kompletně všechny bezpečnostní a záchranné složky.

Jamajčané zaplnili obchody, aby se zajistili nouzovými zásobami. „Odešla jsem z práce, abych si vyzvedla pár věcí, svíčky, drobnosti, chleba,“ řekla Angella Wageová v narvaném obchodě v metropoli Kingstonu.

Jamajčané se připravují na příchod hurikánu Matthew
Zdroj: Reuters
Jamajčané se připravují na příchod hurikánu Matthew
Zdroj: Reuters

Podle Evana Thompsona z jamajské národní meteorologické služby by první dopady bouře mohli místní obyvatelé pocítit již v sobotu. Lijáky by měly zasáhnout hlavně východní část ostrova a ve vyšších polohách by mohly způsobit záplavy a sesuvy půdy.

Posledním velkým hurikánem, který Jamajku zasáhl, byl v roce 2012 hurikán Sandy. Vypadá to, že Matthew je zatím ještě mocnější, než byl v roce 1988 hurikán Gilbert, který způsobil na Jamajce největší škody v moderní historii země.

Varování před hurikánem Matthew už vydala i kolumbijská vláda, platí pro území poblíž hranice s Venezuelou. Na pozoru před smrští by se měli mít také obyvatelé Haiti, Dominikánské republiky a Kuby.

Už ve středu si Matthew vyžádal jednu oběť. Na ostrově Svatý Vincent v Malých Antilách při bouři zahynul šestnáctiletý chlapec.

Hurikán Felix v září 2007 způsobil rekordní materiální škody i smrt 150 lidí. V nynější hurikánové sezoně v Atlantiku, která začala 1. června, vzniklo 13 tropických bouří, z nichž pět zesílilo v hurikány. Jejich oběťmi se stalo šest desítek lidí.