Cíl Rhodos. Zeman s Klausem míří na kontroverzní Jakuninovu akci

Prezident Miloš Zeman odletí odpoledne spolu se svým předchůdcem Václavem Klausem na Rhodos. V Řecku se zúčastní 13. ročníku konference Dialog civilizací. Zeman tam promluvil už před dvěma lety. Jeho účast vyvolala vlnu kritiky mimo jiné proto, že akci pořádá ruský podnikatel Vladimir Jakunin, který je blízkým přítelem šéfa Kremlu. Po ruské anexi Krymu ho USA zařadily na sankční seznam.

Český prezident před dvěma lety na Rhodu vyzval ke zrušení protiruských sankcí, které jsou podle něj zbytečné a kontraproduktivní. „Mají opačný efekt, než očekávali jejich autoři. Mezi civilizovanými státy je zapotřebí rozvíjet dialog, založený na principu výměny výrobků, kapitálu a samozřejmě informací, bez žádné cenzury,“ prohlásil tehdy Zeman. Za skutečnou hrozbu označil radikály z Islámského státu.

Ovčáček: Jezdit jen na nekontroverzní akce nikam nevede

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda upozornil, že konference se kromě Zemana a slovenského premiéra Roberta Fica neúčastní žádní současní západní politici. „Chtěl bych, aby prezident naší republiky jezdil na ty konference, kde jsou skuteční lídři, premiéři, hlavy států Evropy, Spojených států. Dokonce ani prezident Vladimir Putin na Rhodu není,“ podotkl Svoboda.

Významní státníci z celé světa včetně amerického prezidenta Baracka Obamy míří na páteční pohřeb izraelského exprezidenta Šimona Perese.

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka „jezdit jen na nekontroverzní akce nepřináší žádné výsledky“. Uvedl, že akce se koná na území Evropské unie. „Pořadatel akce Dialog civilizací sídlí v Berlíně, tedy ve Spolkové republice Německo. Jde o evropskou akci, která je velmi důležitá – sejdou se tam nejen významní politici, ale i významné akademické kapacity,“ dodal Jiří Ovčáček. Zeman mimo jiné ve čtvrtek večer slavnostně otevře český honorární konzulát na Rhodu.

Konferenci pořádá výzkumný institut založený ruským podnikatelem Jakuninem, který sloužil přes dvacet let u KGB a je považován za jednoho z nejmocnějších ruských oligarchů s těsnými vazbami na Kreml. Od března 2014 je podnikatel vystaven americkým sankcím za aktivní podporu okupace Krymu. Sankce EU se na něj nevztahují.

Zeman začal podle dostupných informací létat na Rhodos před deseti lety jako soukromá osoba. Podle Ovčáčka představil Zemana Jakuninovi šéf komunistů Vojtěch Filip, ten to ale odmítá. Další zdroje ze Zemanova okolí ukazují, že Jakunin se dlouhodobě znal s bývalým vysokým důstojníkem komunistické armády Zdeňkem Zbytkem, který krátce po 17. listopadu 1989 potvrdil, že armáda byla stále připravená a vyzývala k potrestání demonstrantů.

V minulosti měl Zbytek velmi blízký vztah se současným prezidentem a byl jedním z členů klubu přátel Miloše Zemana. Později se z něj vyvinula politická skupina SPOZ, která podporovala Zemana v prvních přímých prezidentských volbách a tím mu pomohla dostat se na Hrad. V minulosti měl Zbytek Zemana osobně provázet na rhodská fóra, uvádí nedávná studie think-tanku Evropské hodnoty s názvem Schéma vlivu Ruské federace v ČR.

Jakunin se rád vrací do Česka a chválí Zemana. „Mám pocit, že v současnosti osobnost prezidenta Zemana značně přesahuje ostatní evropské státníky. Pokud se dá dnes ještě o nějakých státnících v Evropě hovořit,“ prohlásil loni na jaře.

Ocenil tehdy i Zemanovu plánovanou účast na oslavách sedmdesátého výročí konce druhé světové války v Moskvě. „Už jen samotná skutečnost, že prezident Zeman přiletí navzdory silné kritice do Moskvy, je projevem politického hrdinství a státní samostatnosti,“ řekl Jakunin.