Trumpa podpořili ministři i mluvčí Bílého domu za Bushovy vlády

Padesátka někdejších pracovníků administrativy bývalého prezidenta George Bushe mladšího, který stál v čele Spojených států v letech 2001–2009, podpořila republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa. Podle agentury Reuters má veřejné vyjádření podpory přispět k předvolebnímu sjednocení strany, kterou názor na Trumpa rozděluje.

Za Trumpa se postavil například někdejší ministr obrany Donald Rumsfeld, exministr spravedlnosti John Ashcroft nebo bývalá ministryně práce Elaine Chaoová.

Kromě ministrů z Bushovy vlády se k vyjádření podpory pro Trumpa připojili i někdejší mluvčí Bílého domu Ari Fleischer, šéf Bushova politického odboru Matt Schlapp i další lidé na významných pozicích v době Bushovy vlády.

Od Bushe samotného podpora nevzešla

Sám Bush oficiálně Trumpa nepodpořil a ke svým volebním preferencím v nadcházejícím hlasování o nové hlavě státu se nevyjádřil. Místo toho se zapojil do kampaní jednotlivých republikánských kongresmanů, kterým pomáhal v boji o křesla v zákonodárném sboru.

obrázek
Zdroj: ČT24

Bratr bývalého prezidenta Jeb Bush, který Trumpovi podlehl v republikánských primárkách, už dal najevo, že v prezidentských volbách nebude hlasovat ani pro svého přemožitele, ani pro jeho demokratickou soupeřku Hillary Clintonovou.

George Bush starší, který prezidentský úřad zastával na počátku 90. let minulého století, dokonce podle vyjádření Kathleen Kennedyové Townsendové pro server Politico hodlá hlasovat pro Clintonovou, ačkoli byl v Bílém domě za republikány. Mluvčí bývalého prezidenta informaci nepotvrdil ani nevyvrátil, pouze řekl, že bývalá hlava státu volby nekomentuje a hlasování považuje za soukromou záležitost.