V centru Budapešti explodovala podomácku vyrobená bomba, dva zranění

V centru Budapešti v sobotu večer explodovala podomácku vyrobená bomba. Výbuch zranil dva policisty. Policie oblast v blízkosti náměstí Oktogon uzavřela a evakuovala budovy nacházející se v okolí přízemního obchodu na rohu ulice Király, který exploze zasáhla. Neoficiální zprávy původně mluvily o výbuchu unikajícího plynu.

K výbuchu došlo kolem 22:30 ve čtvrti oblíbené pro noční život s množstvím barů a restaurací. Hořet po výbuchu nezačalo. „Byla to velmi silná exploze. Velice, velice silná,“ uvedl polský turista Andrzej Wozniak.

Vyšetřovatelé sdělili, že explodovala podomácku vyrobená nálož podobná trubkové bombě a že čin je vyšetřován jako pokus o mnohonásobnou vraždu.

Na zemi poblíž místa výbuchu jsou zakroužkované hřebíky
Zdroj: Zoltan Mihadak/ČTK/AP

Podle médií bomba explodovala na zemi před jednou z budov. Někteří svědci uvedli, že zranění policisté, muž a mladá žena, se chtěli podívat na podezřelou tašku ležící na zemi. Úlomky z nálože prý zranily ženu na hlavě a muže na noze. Oba byli převezeni do nemocnice.

V okolí výbuchu se podle agentury DPA našlo množství hřebíků. Oba zranění členové policejní hlídky byli hospitalizováni. Nikdo další už zřejmě zranění neutrpěl.

Náčelník maďarské policie Károly Papp uvedl, že útok byl zjevně namířený proti policistům, kteří v dané oblasti běžně hlídkují. Dodal, že zatím nic nenaznačuje, že za útokem stojí nějaká zahraniční organizace. Výslovně ale takovouto možnost nevyloučil.

„Byla jsem tady v hostelu přes ulici a chystala se ven. Najednou jsem slyšela velkou ránu. Podívala jsem se ven a viděla přijíždět mnoho aut, policisty a hasiče. Hodně lidí přicházelo na ulici a ostatní, kteří jsou tu ubytovaní, vycházeli z pokojů. Jejich okna byla rozbitá a nikdo nevěděl, co se stalo,“ popisuje turistka Olivia Sehildt.

Exploze vyvolala mezi lidmi obavy, že jde o teroristický útok. „Nejdřív jsem se vyděsil, že to, co jsem slyšel, je to, čeho jsem se obával – že Maďarsko zasáhl terorismus,“ uvedl obyvatel Budapešti Kadosa Bencsy. Jestli šlo o teroristický, nebo o kriminální čin, zatím není jasné.

Média připomněla, že v bezprostřední blízkosti výbuchu je noční klub, který v minulosti již terčem bombového útoku byl. Po něm následoval otevřený konflikt mezi dvěma zločineckými skupinami.